Josef Holý (82 let) se stal nejstarším českým maratoncem 2023. Dal ho dokonce během jednoho týdne třikrát a to v rámci červencového Moravského ultramaratonu (MUM).

Nejlépe zdolal královskou trať za 6:42:01. V tabulkách má odběhnutu i lehce na tři hodiny jednu půlku. Co plánuje Pepa letos: „Na jaře zkusím zas běh na 28 kilometrů kolem Vírské přehrady a pak se uvidí. Pokud zdraví dovolí vyrazím na MUM.“

Předloni tento titul patřil Zdeňku Kopeckému, kterému bude letos v prosinci 87 let. Zdeněk dal vloni čtyři půlky. Začal v zimě těsně nad 2,5 hodiny, ale poslední dvě v létě šel přes tři hodiny.

Nejstarším českým maratoncem všech dob je nedávno zesnulý Jirka Soukup, který ho dal 87 let a čtyřech měsících za 8:12 hodiny v roce 2014 v Srchu na Pardubicku.

O rekordní výkon v kategorii nad 85 let sice Jirku Soukupa (Jirka ho běžel nad 85 let vícekrát) připravil v roce 2019 Jirka Pejpal z Prahy (6:55:53), bylo to doslova o pár sekund. Ale jeho sen se stát nejstarším českým maratoncem se mu zatím nesplnil.