V sobotu 13. ledna 2024 se v Ostravě – Třebovicích u Mlýnu postavilo na start 20. Memoriálu Jaroslava Dubničky šedesát devět vytrvalců z Česka, Slovenska, Polska a Srbska.

V deset hodin závod již tradičně vystartoval starosta Třebovic Jiří Volný, který ještě před tím popřál všem závodníkům lehký běh a spokojenost v cíli. Tratě se jako každý rok běželi ve třech maratonských délkách kdy hlavní maratonská trať měřila 42,2 km, půlmaraton 21,1 km a nejkratší čtvrtmaraton 10,6 km.

Hned od začátku se na čele usadil několika násobný vítěz Třebovických maratonů Daniel Orálek s půlmaratonci Janem Benbenkem a Michalem Bubou. Mezi ženami se v čele maratonu držela Zuzana Adamčíková ze Slovenska. První do cíle doběhli čtvrtmaratonci v pořadí Patrik Pastor (MK Seitl Ostrava) v čase 45:02 min. Za ním byl druhý v cíli Petr Muras z Prahy (46:07) následovaný Hanou Legerskou z SSK Vítkovice (49:00), která tím i zvítězila mezi ženami na této trati.

Vedoucí půlmaratonci nakonec Danovi Orálkovi odskočili kdy v závěru měl více sil Honza Benbenek a v čase 1:24:54 hod. půlmaraton vyhrál před Michalem Bubou (1:26:58) a Markem Škapou (1:32:01) – všichni MK Seitl Ostrava.

V ženském půlmaratonu vyhrála Kateřina Šeděnková opět z domácího MK Seitl Ostrava (1:45:49) před Ellen Byrtusovou z TJ Jäkl Karviná (1:55:13) a Ivou Kondasovou z MK Seitl Ostrava (1:57:10).

V hlavním maratonském závodě s přehledem zvítězil Daniel Orálek z týmu Puma v čase 3:01:33 hod. a u něho běžný čas pod tři hodiny mu těsně unikl především pro náročný sněhovo ledový povrch tratě s teplotou vzduchu kousek pod nulou. Stříbro si vybojoval Jan Majer z Ostravy (3:14:30) před bronzovým slovenským olympionikem Peterem Tichým z Žiliny (3:17:40).

V ženách se nakonec v průběhu závodu dostala profesorky před vedoucí slovenku domácí Petra Pastorová z MK Seitl Ostrava a maraton tak již také po několikáté vyhrála v čase 3:27:23 hod. Druhá Zuzana Adamčíková z ŠKP Bratislava za ní doběhla v čase 3:39:50 hod.

Po závodě se již tradičně všichni účastníci a jejich doprovod přesunuly do blízké Hospůdky na hřišti (SK Slavie Třebovice) kde se opět rozlévaly závodníkům domácí polévky a čepovalo pivo z pivovaru Koníček z Vojkovic. Po vyhlášení půlmaratonu se odpoledne slavnostně vyhlásili i věkové kategorie maratonu.

Běžci, kteří se umístili obdrželi od pořadatelů příjemné finanční odměny a navrch k tomu petpivo od Koníčka. Dvacátý DUB se povedl a přátelská atmosféra nechyběla napříč všemi účastníky. Nejenom pořadatelé z běžeckého spolku regioRUN Havířov se již těší na další Třebovický maraton 17. února 2024 na stejném místě tentokrát jako 20. Memoriál Františka Ohery a pevně věříme, že účast na maratonských tratích bude ještě početnější. Všem děkujeme.

Výsledky

Fotogalerie Daniela Orálka

Fotogalerie MK Seitl