Zimní období je časem relativního závodnického běžeckého klidu, ale o to více pořadatelé makají na přípravách závodů a pohárů. V současné době třeba hradecká Liga 100 ladí kalendář jejich Velké ceny východních Čech v bězích a podle informace od ředitele soutěže Jirky Brycha bude letos dost nových závodů. Soutěž začne v březnu a bude do ní zařazeno cca 49 závodů.

Vloni běžeckou sezónu už na konci února odpálili v Dolní Dobrouči prvním ročníkem Dobroučského půlmaratonu a byl to teda zážitek – https://www.facebook.com/…160377211514?…. Pršelo, sněžilo, náročný terén. Akce je letos opět avizovaná jako nezávodní, ale samo si zas pěkně zasoutěžíme a stejně jako před rokem budou pěkné ceny v tombole. Opět to bude okruhový běh.

První třetina v terénu do místních kopců, v druhé seběh a asfaltová rovina a v koncovce cyklostezka po toku řeky Orlice. Na základě loňských zkušeností, kdy se na trať vydali i borci s cílovým časem přes tři hodiny, bude start kategorie chodci již v osm hodin.

Přesně za měsíc v neděli 24. března bude připraven zcela silniční půlka okolím Vysokého Mýta. Chválení zdejších pořadatelů by bylo nošením dříví do lesa. Nejlepší je přijet a vyzkoušet a na vlastní kůži a třeba zažít jejich úžasného moderátora Marka Harvana, který je aktivním maratoncem. Kapacita této půlky je limitovaní velikostí areálu a tedy 250 běžci, takže každý rok mají vyprodáno a letos je již přihlášeno sto vytrvalců – https://www.terminovka.cz/…y-pulmaraton.

Novinkou v našem kalendáři bude 6. dubna účast v Běhu kolem Holého vrchu – Nominal kros půlmaraton na Vysočině – https://behkolemholehovrchu.cz/…nik/.Centrum závodu je v obci Jívoví v okrese Žďár nad Sázavou, start v 11 hodin a je možné běžec i soutěž dvojic. Závod má zajímavé parametry 21,1 km a součet stoupání 350 metrů, kapacita je 150 běžců.

A pak čekají ve východních Čechách běžce klasiky, a to hned 13. dubna Pardubický půlmaraton – tradičně mistrovství republiky. A poté tří okruhový Vysocký krosový půlmaraton ve Vysoké u Holic v sobotu 27. dubna, registrace do tohoto závodu není ještě spuštěna. Podobně je tomu i u další kultovky – KVOK – Kolín – Velký Osek – Kolín, dokonce 66. ročník, která bude letos v neděli 5. května.