Děvčata z hradeckého HaKi Runu pořádají několik akcí ročně. Letos mají první úspěšně za sebou a další plánují už na březen, termín bude teprve stanoven. Komu by se to zdálo daleko může si již v sobotu 27. ledna klusnout na nedaleké Poříčanské Jelito do Poříčan u Poděbrad, kde se poběží závody dětí a dospělí krosových 5 a 10 km – Poříčanské jelito – běžecký závod na 5 a 10 km (poricanskeje­lito.cz).

Tradičním absolutním vítězem akcí HaKi Runu, a to o parník v řádu minut, je Drahomír Randa ze Stěžer, ale v Lednovém běhu lesem vyhrál jen o dvanáct sekund. Tentokrát se běželo na okruhové lesní rovinaté trati, součet stoupání cca 20 metrů, pokryté sněholedem o délce 5,8 kilometru.

Start cíl a zázemí akce bylo na velkém parkovišti u lesního hřbitova. Teplota byla celý den pod nulou, ale svítilo sluníčko. Drahomír se tradičně ujal vedení, ale v jeho stínu se celý závod držel známý běžec Jirka Mrázek z Chlumce nad Cidlinou. Ani jsem Jirku nepoznal jak byl vyhublý, teda štíhlý byl vždy, proto byla pro mě překvapivá odpověď na otázku. Kolik jsi shodil ? „Čtyři kila.“

A co uvedl k průběhu závodu jeho vítěz: „Jirka se mnou běžel celý závod a čekal jsem, že mi i uteče. Naštěstí jsem měl v koncovce více sil.“ Drahomírův vítězný čas je 20:44, vyhrál kategorii nad 45 let, a druhý Jirka, vítěz 35 – 44 let, na něj ztrácel 12 sekund.

Celkově třetí byl další výborný mladý veterán a pravidelný bedničkář místních závodů Václav Rohlík z Pardubic – 21:47. Nejmladší kategorii vyhrál za 22:33 Pavel Koukola, ale ještě před ním proběhl cílem druhý nad 45 let Tomáš Kyncl z Holic – 22:12. Tato kategorie byla nejpočetněji obsazena a tradičně do Hradce dorazila silná parta šedesátníků z Pardubicka – Jirka Sedlák z Přelouče – 35:53, Zdeněk Petržílek ze Slatiňan – 37:32 a Milda Bajer z Café Bajer Pardubice – 38:46 a až za nimi doběhl zralý padesátník Pepa Krátký – 42:50.

Absolutní vítězkou žen se stala recesistka startující pod jménem Liška Podšitá – ve skutečnosti Aneta Fenešová z Rebels Gym Hořice za 28:40, vítězka kategorie 35 – 44 let. Za ní v kategorii byly Eliška Sekotová za 29:54 a Alena Fikarová z Lodína za 30:00 (všechny na foto).

„Závod byl skvělý, krásné prostředí, sympatické pořadatelky, dokonalý domácí catering a člověk se může poměřit s top běžci jako je pan Randa. Od startu jsem běžela jako první žena, ale pár sekund za mnou byla další závodnice. Podařilo se mi prvenství udržet. Byl to krásný zážitek a navíc jsem důstojně vyvětrala novou oddílovou vlajku Rebels Gym.“

Celkově druhá byla Petra Eliášová z Vysokého Mýta, s níž závod odběhl její manžel Radim, za 28:58 a vyhrála kategorii nad 45 let. Za ní doběhla domácí Marcela Najmanová 29:55. „Jsem ráda, že jsem se ráno přemohla vyrazila do té zimy. Závod byl suprovej.“ Třetí byla Marta Holická ze Srchu – 34:32.

Úspěch rodiny Eliášových podtrhala jejich dcera Sabina, která za 31:21 byla nejlepší do 34 let. Za ní doplnily místa na bedně dvě děvčata uzavírající výsledkovou listinu – Michaela Kalinová dala 45:50, její maminka byla čtvrtá nad 45 let za 34:40, a Karolína Poláková za 52:23, od níž se v koncovce nechal porazit její kamarád.

Před hlavním závodem se uskutečnily soutěže dětí a v jednotlivých věkových kategoriích byl nej Alfréd Štětina, Tereza Dubrovská a Lukáš Granát.