Když se řekne Poříčanské Jelito, Poříčany jsou na hlavní železniční trati na Kolínsku, vždy si vybavím jeho první covidový ročník v roce 2021. Tehdy někteří vykukové, kteří se pořádáním závodů i živí, všelijak obcházeli tehdy platná nařízení o zákazu shromažďování více osob, ne však na Jelitu. Tam to vzali poctivě bezkontaktně a startovalo se v desetiminutových intervalech jednotlivě po dva dny, od rána do podvečera.

Jirka Miler z Mladé Boleslavi absolvoval všechny čtyři ročníky. První vyhrál, pak byl druhý a vloni a letos první. Traťový rekord na desetikilometrové krosové trati je 35:43 minuty a drží ho Dávid Žigo z roku 2022, Jirka to vždy běžel pod 37 minut. „V roce 2022 jsem byl nastydlý a dneska to také není ideální. Mám problémy se svalem na noze, za leden má naběháno jen šedesát kilometrů, ale jdu to zkusit,“ řekl mi před startem.

Ale zkušenost dělá mistra a Jirka vyhrál za 36:58, po závodě bylo vidět, že kulhá. Vloni to dal za 36:25, to ho po trati proháněl Drahomír Randa ze Stěžer (36:35), a předloni 36.20. Druhý byl letos další tradiční bedničkář závodu Zbyněk Kudrna – 37:22. Třetí byl Ondřej Váchal za 37:54 startující za Mílaře Domažlice. „Škoda že Drahomír nedorazil, asi by mě letos dal. Já jsem po startu běžel na čele a soupeřům jsem unikl po druhém kilometru,“ řekl k průběhu závodu vítězný Miler.

Na celkově dvanáctém místě byla v traťovém rekordu 41:54 nejlepší žena a běžecká legenda, letos slaví padesátku, Anna Straková. dříve Pichrtová, ze Staré Boleslavi. Za mlada to byla slovenská a později česká reprezentantka. Osobák na maraton má 2:32 a byla na olympiádě v roce 2004. Ale Anička málem nebyla. „V týdnu mi psal kamarád, že se uvidíme v sobotu na Jelitu. Odpověděla jsem mu ano, v neděli. Obratem mi poslal odkaz na propozice, kde je psáno v sobotu. Tak mu musím ještě jednou poděkovat.“

Vloni zde běžela poprvé a na rozblácené trati dala čas 43:44 a byla druhá. Před týdnem Anička obhajovala prvenství na jednom prestižním běhu. Byla druhá, ale porazila ji pouze žena s nedávnou dopingovou minulostí, které trest vloni na podzim vypršel.

K průběhu závodu Anna Straková řekla: „Na mě to byl hrozný fofr, já už radši běhám delší závody v kopcích a pomaleji.“ Celkově druhá byla další veteránka z kategorie 46 – 60 let Martina Hampejzová z Kolína, absolutně na 37. místě, za 46:22 a třetí mladá veteránka Ivana Moosová za 47:16.

Na Jelitu se běhá také kros na pět kilometrů a ten letos v traťovém rekordu vylepšeném o 57 sekund na 18:59 vyhrál Adam Martínek. Jedenáctá byla nejlepší žena, obhájkyně prvenství, Martina Chudová z Hostivaře za 22:45, zlepšila se o více jak minutu. Traťák drží časem 22:00 z roku 2022 Tereza Novotná, která tehdy pětce porazila i všechny muže. Na této trati startovali běžecké legendy z Pardubic – Mojmír Svoboda vyhrál muže 46 – 60 let za 22:27 a Milan Holický byl třetí za 23:38, no kluci jsou věkem blízko k šedesátce a furt umějí.

Po letech se vrátila na pětku její první vítězka automobilová závodnice, za mlada atletka, Olga Roučková. Ollie se věnuje navigační rallye a v roce 2018 se poprvé postavila na start Dakaru, kde jako vůbec první žena z České Republiky protla cíl. V roce 2019 Ollie jela na Dakaru v kategorii SidexSide, kde vybojovala 20 místo. Tento rok byl dovršen tím, že obdržela prestižní cenu Zlatého Volantu – Cena Elišky Junkové. Vloni startovala a dokončila Dakar v kategorii Classic v rámci projektu Z kopřiv na Dakar, kde spolu se svým týmem zprovoznili vrak Suzuki Samurai. Její průběh závodu jsem sledoval a její výkony nejen za volantem, každý den hodiny řízení, byly doslova ultrácké, mimo jiné v polovině závodu museli vyměnit motor auta. Na trati strávili dokonce přes 24 hodin. Letos měl těsně před startem vážné zdravotní problémy její navigátor a proto nestartovala a po letech se vrátila na Jelito, kde byla osmou ženou celkově a třetí v kategorii 30 – 46 let za 28:01.

Pětku si dala i dcera vítězky desítky třináctiletá Leila Straková za 29:32 a byla šestá do 30 let Že to byla akce opět pro všechny svědčí i časy z konce výsledkové listiny, Na pětce je několik výkonů přes 40 minut a na desítce přes 80. Před dvěma samostatně odstartovanými hlavními běhy, v každém bylo přes to účastníků, proběhly závody dětí.

Celková účast byla rekordní – přes 300 běžců. V cíli obdržel každý účastník medaili závodu a tradičně bylo připraveno stylové občerstvení. Byly to nejen buchty, teplý čaj, ale samozřejmě jitrnice a jelítka a fakt šly na odbyt.

Výsledky