Petr Vabroušek vyhrál další velký závod. V Alžírsku ovládl ironmanový podnik Triathlon North Afrika. V prostředí, kde místní obyvatelé turisty skoro vůbec nepotkávají, na klasické ironmanové trati složené z 3,8 kilometru plavání, 180 kilometrů cyklistiky a 42,2 kilometru běhu, dosáhl času 11:31:33. Stříbrnou příčku vybojoval Ramon Lopez Medzizabal ze Španělska, který byl v cíli pomalejší o 28 minut a 37 sekund, třetí skončil v čase 12:13:39 Rostislav Procházka.

Vabroušek v Alžírsku v 3,8kilometorovém plavání zaplaval čas 1:05:02, cyklistiku zajel za 5:00:36 a v maratonu zaběhl čas 5:13:13. Zajímavostí je, že závod pořádali místní veslaři Atarsiové. Ti mají původ napůl z Alžírska a napůl z Otrokovic. Z jejich matkou Zuzanou Atarsia se Vaboušek zná už 40 let – ještě z dob, kdy v Otrokovicích začínal svoji sportovní kariéru ve veslování.

,,Závod se konal v alžírské části Sahary v Oáze Taghit. Ráno se tam teplota pohybovala kolem 5 stupňů, postupně se oteplovalo až na 25 stupňů. Plavalo se přímo v Oáze. Voda měla 12 stupňů. Cyklistika s převýšením 800 metrů, se jela na zvlněné trati a byla rozložená do pěti okruhů. Ale spíše než profil byl na trati nepříjemný silný nárazový točící se vítr. Závěrečný maraton, který měl převýšení 300 metrů, se ve druhé polovině běžel v hlubokém písku. Takové podmínky v tak těžkých závodech mám ale rád,“ přiblížil prostředí v Alžírsku Petr Vabroušek. Reprezentant klubu Titan Trilife Zlín po plavání z vody vylézal na druhém až třetím místě.

,,V průběhu větrné cyklistiky se mi dařilo držet rovnoměrné tempo. Postupně jsem se propracoval do čela a podařilo se mi vypracovat rozhodující náskok před skupinou pěti pronásledovatelů. Na trati jsem však občas musel objíždět skupinky velbloudů přecházejících silnici. Na začátku maratonu bylo 30 stupňů, ovšem po západu slunce se postupně ochlazovalo na 10 stupňů. Úvodních 20 kilometrů se běželo v kopcích po asfaltu, druhá polovina v hlubokém písku v dunách. Proto byl závěrečný maraton velmi náročný. Soupeře za mnou jsem si ale kontroloval a první místo jsem udržel až do cíle,“ raduje se ze zisku zlaté příčky Vabroušek. Ten tak v alžírském Ironmanovi zvítězil už potřetí. Na severu Afriky tento závod vyhrál ještě v roce 2019 a 2020.

Železný muž z Malenovic si pobyt v Alžírsku užíval.

,,Po závodě jsem ještě zdolal nejvyšší dunu na světě, která leží v nadmořské výšce 726 metrů. Z ní jsem si vychutnal krásný rozhled na oázu i na nekonečnou Saharu,“ prozradil Petr Vabroušek.

Ten další velký závod absolvuje v neděli 3. března, kdy se postaví na start Ironmana na Novém Zélandu.