Vydařenou oslavou běhu byl 9. ročník Vožického vytrvalostního běhu pořádaný Hobbyrunteam Mladá Vožice na Táborsku.

Na trať vyrazili nejdříve borci na 14 km a o pět minut později na 7 km. Obě tratě mají úvodních cca 3,5 kilometru společných. Nejdříve se běželo ihned z prudkého asfaltového kopce a po vyběhnutí z města následoval krosový úsek po proudu řeky Blanice.

Okolo třetího kilometru čekal všechny asfaltový více jak půlkilometrový výběh se sedmdesátimetrovým převýšením do nejvyššího bodu obou závodů, na jehož vrcholu je zřícenina hradu Šelmberka a zde se tratě rozdělily.

Longaři se sem po oběhnutí členitého okruhu se smíšeným povrchem později vrátili a ten kopeček si z opačné strany dali ještě jednou. Obě tratě měly pak společný doběh, který končil zdoláním kopce, který se ihned po startu sbíhal. Poté se ještě běžel půlkilometřík do cíle u sportovní haly.

V hlavním závodě, který měl součet stoupání přes tři sta metrů a bylo se možné dokonce třikrát na trati napít. Na sedmičce, 134 metrů, jednou. Před těmito běhy se uskutečnily závody dětí v okolí sportovní haly. Vloni dal 14 km v rekordním čase 52:55 minity Pavel Brlica ze SK Čtyři Dvory České Budějovice, ale letos nedorazil.

V hlavním závodě na 14 kilometrů se sjela i zajímavá konkurence. Nakonec si to o prvenství až do koncovky rozdávali nejlepší padesátník běhu, a nyní i v republice, Drahomír Randa ze Stěžer u Hradce Králové, nejlepší běžec Vysočiny Jakub Exner z Jihlavy, vítěz čtyřicátníků, a mladík Ondřej Brokeš.

A když se dva perou směje se třetí. Kilometr před cílem, před závěrečným náročným kopcem, se na čele této skupinky střídali Randa s Exnerem.

Na vrcholu kopce byl první Randa, ale Ondřej Brokeš měl do závěru dost sil a vyhrál za 54:03, Randa ztrácel sekundu a Exner, který měl také na této trati premiéru, dosáhl času 54:07. Sólo doběhl za nimi vítěz z před dvou let, vloni byl pátý, Petr Macek za 54:49.

„Závod byl suprový. Trať byla označena perfektně, občas se mi stane, že při závodě zakufruji, ale tady to bylo v pohodě,“ řekl v cíli spokojený Randa.

Dokonce na celkově šestém místě doběhla nejlepší žena Lenka Šatavová z Tábora. Lenka zde vyhrála před třemi lety za 67 minut, takže její letošní čas 61:12 bude ženským nej časem. Na foto jsou s ní Martina Hubáčková z Tábora – 68:19 a Jana Tučková z Českých Budějovic za 70:25. „Vrátila jsem se do Vožice po třech letech a samozřejmě mám z prvenství velkou radost.“

Zajímavou osobností ve startovním poli byla Dana Jiřičná z Prahy, která vyhrála kategorii nad 55 let za 80:56. Dana je v republice ženou s nejvíce uběhnutými půlmaratny – nyní je to 136, před ní je pouze Pražák Pavel Koloc, který jich má 210. „Suprová akcička, určitě se sem ještě vrátím,“ konstatovala Dana.

Pořadatelé letos pro loňské vítěze zavedli zlatá čísla s jedničkou. To si na 7 km trati vyzvedl Jaromír Šíp z Tábora, vloni 28:20, ale letos i když dal 27:38, to stačilo jen na druhé místo. Vyhrál za 26.30 Matěj Homola z Tábora. Před čtyřmi roky prolétl tuto trať v rekordním čase 25:41 Petr Macek. Před rokem nejlepší žena Hanka Jakubíčková zapsala krásných 29:46. Letos vyhrála za 31:46 Romana Honsová z Bechyně.

A závěrečné slovo ředitele závodu Jindřicha Rataje: „Se spoustou běžců se u nás potkáváme pravidelně a za to jsme samozřejmě moc rádi. Velký dík patří celému pořadatelskému týmu, bez kterého by to samozřejmě nešlo. Děkujeme našim partnerům, o kterých to platí dvojnásob. Velice si vážíme podpory místní radnice (starosta Jaroslav Větrovský byl i velmi aktivním účastníkem vyhlašovacího ceremoniálu). I letos se bohužel nepovedlo vše na sto procent, ale v lidském životě prostě některé věci ovlivnit nedokážete. Je to smutné, ale i letos si nějaký vtipálek pohrál se značením na dlouhé trati a věřte, že nás to velice mrzí.“

Výsledky