Letošní 18. ročník Hasičského velikonočního běhu Jilešovicemi přilákal na Popeleční středu 72 závodníků, aby opět zabojovali o body do Moravskoslezského běžeckého poháru a zároveň i do Prajzsko-Opavské běžecké ligy. Za polojasného lehce ufoukaného počasí na všechny čekaly dva asfalto-šotolinové okruhy o délce čtvrtmaratonu po hrázích řeky Opavy a došlo i na krosovou vložku trávou. O páté odpoledne tak poslal Jura Brož závodníky na trať.

Nejrychleji vypálil Tomáš Blaha AK Asics Kroměříž a udával tak tempo celému závodnímu poli a právě on se postaral o krosovou vložku pro všechny závodníky, když v prvním okruhu za splavem špatně přečetl značení a seběhl z hráze k řece a všichni jej následovali. Byli za ním borci, co závod už několikrát běželi, ale holt museli následovat vůdce stáda.

Blaha svůj náskok i na travnatém povrchu navyšoval a do druhého kola, které se už běželo správně, vběhl s velkým náskokem a v čase 36:44 zvítězil. Druhou pozici si po celou dobu hlídal David Wittek OTC Vlčáci (37:55). To o třetí příčku se bojovalo až do posledních metrů, kdy o pouhé dvě desetiny sekundy zvítězil třetí Miroslav Mokroš Freerun Vratimov (38:27) před čtvrtým Robertem Chrudinou.

Mezi ženami s přehledem obhájila loňské vítězství Markéta Kašná TJ Jäkl Karviná (44:28). Druhá doběhla Marie Vybíralová AO Kobeřice (45:59) a třetí Martina Mazáčová AKEZ Kopřivnice (46:58).

V cíli v areálu restaurace Kamenec na každého čekal tradiční pamětní odznáček, pivko či nealko, koblížky a ovoce. Za stmívání proběhlo vyhlášení medailistů, kteří obdrželi peněžité odměny a vítěz vždy pomlázku. Nejrychlejší muž a žena navíc obdrželi pěkný pohár.

Jura Brož a Jilešovičtí hasiči tak opět pro všechny připravili hezký závod a další čtyři ještě na všechny čekají v průběhu letošního roku. Tím nejbližším bude v květnu Májový běh okolo Nezmaru.

Výsledky

Fotogalerie Michaela Kašného