Loni muž, letos žena, tak zní pravidlo. Putovní pohár vítěze Krčské 4 v podobě ušatého hrnce pro vítěze fotbalové Ligy mistrů předal tentokrát starosta Ondřej Kubín nejlepší běžkyni Zuzanu Polanskou. Běželo se 4. 4. 4. roku třetího desetiletí třetího tisíciletí… Teď na počest desátého výročí zdejší proslulé Běžecké školy, nejstarší v metropoli.

Opravdu už deset let se každý čtvrtek (s výjimkou posledního týdne v roce, který ovšem nahrazuje novoroční výběh na Vyšehrad) schází skupinka běžců s trenéry. Za letního času v Krčském lese, za zimního (a tmy) ve Žlutých lázních v Podolí. Loni přibyl (přesně na 461. lekci) ve frekventované běžecké destinaci díky ní další závůdek, na nějž letos zamířily už přes dvě stovky běžců. A starosta? Taky běžel, i s manželkou, navíc se zlepšil. Podpora sportu je tady přirozená, ne pouze sbíráním kladných politických bodů jako jinde…

Atmosféra pohodová jako na besídce přátel běhu… Každý dostal medaili, opékali se párky a točilo pivko, testovali nové Pumy Velocity 3. Děti běhaly okolo rybníku Labutě, větší zamířili po už známém okruhu podél nemocničního plotu, pak cestou vzhůru na hřbet Michelského lesa, tam lesními trailíky přes kořeny k výhledům, prudce dolů, ještě kus po hlavní cestě k Roztylům a zpátky opět lesní stezkou s finálním seběhem po cestě do cíle. Rychlá, ale náročná trasa, pořád v červených číslech!

„Zlepšil jsem se a na rozdíl od loňska to byl ostrý závod s Martinem (Pávkem) skoro až do konce. Já měl trochu navrch do kopce, ale malý náskok jsem musel pořád hlídat. Kdybych se v závěru neohlídl, dal bych to pod třináct, v cíli mi chyběla vteřina,“ usmíval se Ondřej Váchal, původem domažlický dráhař, který vyhrál i před rokem. „Já jsem taky lepší, o dvě minuty,“ radovala se Zuzana Polanská (15:43), též podruhé vítězná. Loni si doběhla na start z domova z Podolí, nyní se ovšem chystá na mnohem výraznější výzvu, srpnovou Krkonošskou 50 v režii stejného pořadatelského týmu. Padesátníky vyhrál Jirka Kalista (15:47), organizátor nedalekého Běhu Modřanskou roklí, který za sebou nechal obhájce prvenství a jednoho z „otců zakladatelů“ BŠ, autora těchto řádků. Nejlepší veteránkou byla Dana Jiřičná (19:06). Běželi zástupci tří generací všeho druhu, známé tváře jako třeba taky Jan Olín Macháč, bývalý juniorský mistr světa v kanoistice na deblu s Viktorem Jiráským.

Tak zase za rok. Nebo spíš už ve čtvrtek.

Kompletní výsledky jsou zde: https://tech.orgsu.com/Site/SG/3