Skoro letní sobotní dopoledne v Havířově přivítalo již po šesté běžecký závod „První Havířovský maraton,“ jehož součástí jsou všechny maratonské distance, a to maraton, půlmaraton a čtvrtmaraton, který byl zařazen do Moravskoslezského běžeckého poháru.

Na šedesátku závodníků tak čekaly šotolinové okruhy v krásném prostředí přírodní památky Meandry Lučiny. Teplé a slunečné počasí dnes běžcům přálo, a tak nic nebránilo tomu, aby se všichni společně vydali zdolávat svou trať.

V deset hodin dopoledne u „Kyvadla“ tak pan náměstek primátora města Havířov závod odstartoval. Nejprve se bojovalo na čtvrtmaratonské tra­ti.

Zde nejrychleji vypálil Miroslav Mokroš FreeRun Vratimov, se kterým dnes nikdo nedokázal držet krok, a tak si s velkým náskokem v čase 37:52 doběhl pro vítězství. Druhý za ním doběhl Miroslav Matěcha TJ Hvězda Trnovany (40:50) a třetí domácí borec Stanislav Záleský regioRun Havířov (41:12).

Mezi ženami od začátku udávala tempo Markéta Kašná TJ Jäkl Karviná a běžela si v pohodě pro vítězství. Avšak na konci devátého kilometru minula odbočku a nadběhla si tak 800 m. Mezitím šla do vedení její oddílová kolegyně Iva Pachtová TJ Jäkl Karviná, kterou se Kašná ze všech sil snažila doběhnout, ale již to nestihla, a tak si Pachtová doběhla v čase 46:33 pro vítězství. Kašná (47:02) skončila stříbrná a pro bronz si doběhla Jana Kilarová MK Seitl Ostrava (52:57).

Na půlmaratonské trati s přehledem zvítězil Karel Škrobánek 2BWINNER TEAM (1:41:56). Druhou příčku obsadil Gary Frost Team International!!! (1:50:16) a třetí skončil Ladislav Nekarda Třanovičtí přespolní žraloci (1:50:51).

Jako poslední se do cíle vraceli Maratonci. Nejrychlejší z nich byl Václav Rylko (3:30:12), pro stříbro si doběhl Roman Slowioczek MK Seitl Ostrava (3:46:17) a bronz bral Petr Nejedlý (4:00:16).

Na půlmaratonskou a maratonskou distanci dnes žádná zástupkyně něžného pohlaví nenastoupila.

Po ukončení všech závodů proběhlo ve venkovních prostorách zámku Šumbark slavnostní dekorování medailistů, pro které byly připraveny tradiční uřehtané ceny od pivovaru Koníček a taška s dobrotami.

Vítěz maratonu navíc získal finanční prémii 2000 Kč. Každý z účastníků obdržel pamětní medaili s motivem meandrů Lučiny a mohl si pochutnat na zákuscích a chlebících s různými pomazánkami a spláchnout to vychlazeným 11° Ryzákem.

Tečku za celým závodním dnem tak udělalo vyhlášení vítězů Moravskoslezského běžeckého poháru za rok 2023, na které čekaly krásné pamětní plakety z břidlice a parádní finanční odměny.

Výsledky

Fotogalerie Michaela Kašného