Pěkné slunečné nedělní ráno panovalo nad Hněvošicemi na Prajzske, kde se konal 9. ročník krásného silničního závodu Hněvošická 10 zařazený do Prajzsko-Opavské běžecké ligy.

V ranních hodinách se tak pomalu začali všichni sjíždět do areálu místního fotbalového klubu, kde byl start a zázemí celého závodu. V deset dopoledne to vše začalo a za velmi teplého počasí se 54 účastníků vydalo na zvlněnou trať vedoucí poli, loukami a lesy přes okolní vesnice.

Jako bonus na všechny čekal těsně před cílem nepříjemný 500 m dlouhý stoupák zvaný „Hrdlořez“, který je sice kratší než jeho slavnější Běchovický jmenovec, ale o to prudší a potrápil opravdu každého.

Hned od začátku se na čele závodu utvořila skupinka čtyř borců, ve které byli David Wittek OTC Vlčáci, Jakub Lukáš Atletika Heřmanovice, Robert Chrudina a Petr Josefus. Tu však v průběhu opustili nejprve Josefus a poté i dnes bronzový Lukáš (39:37). To o vítězi rozhodl již jmenovaný „Hrdlořez“, kde se Wittek urval a doběhl si v čase 38:24 pro zlato. Stříbrný Chrudina (38:34) finišoval deset sekund za ním.

Celkově pátá dnes doběhla první žena Markéta Kašná TJ Jäkl Karviná (43:00), která zvítězila stylem start-cíl a zaostala tak devět vteřin za ženským traťovým rekordem, který má ve svém držení. Druhou příčku po celou dobu kontrolovala Marie Vybíralová AO Kobeřice (46:08) a tu třetí Gabriela Klemensová (50:28).

V cíli bylo pro všechny přichystáno občerstvení a někteří se ihned v tom pekelném horku pěkně zchladili čepovaným pivkem. Na závěr před polednem proběhlo slavnostní vyhlášení medailistů, pro které byly připraveny věcné a „tekuté“ ceny.

Prajzsko-Opavská běžecká liga se pomalu blíží do svého finále, kdy už zbývají poslední dva závody. Příští týden tak na všechny čeká poslední kros, a to Skřipovská litačka.

Výsledky

Fotogalerie Michaela Kašného