David Bílek obhájil prvenství v silničním běhu na trase z Doudleb nad Orlicí k Vrbické rozhledně v okres Rychnov nad Kněžnou. Běžel si prostě vlastní závod. Trať o délce 3,4 km se součtem stoupání 150 dal za 13:11 minuty, jeho traťový rekord je 12:26 z roku 2022. Tento jedenadvacetiletý závodník byl před pár lety juniorský mistr republiky v běhu do vrchu a letos na šampionátu mezi muži jedenáctý.

Běh na Vrbickou rozhlednu byl prvním závodem třídílného poháru Clock Cup, v němž si pět nejlepších, pořadí je společné pro muže a ženy, vloni byla nej žena šestá. Rozdělí deset tisíc korun. Za rok 2023 byli nej Bílek před Hejlem a Kynclem. Druhý závod se uskuteční 21. září ve Vamberku pod názvem Běh Liščími doly.

Celkově druhý proběhl cílem Běhu na Vrbickou rozhlednu nejlepší padesátník závodu Tomáš Kyncl z Holic za 14:13, vloni vyhrál čtyřicátníky. „Dopředu jsem šel postupně a v závěru jsem i pošetřil síly na nedělní závod,“ řekl mi v cíli. V neděli si dal Vysockou pětku a v kvalitně obsazeném silničním rovinatém běhu byl celkově pátý za 18:51.

Celkově třetí byl na rozhledně loňský vítěz padesátníků Radek Hejl z Králík za 14:32 (oba na foto, s nimi Dusil Martin z Vamberka za 15:25).

Před rokem veteránka Kateřina Pirklová dala ženský traťák 16:32. Letos nedorazila, takže šanci dostaly ty za ní. Celkovou vítězkou byla nej mladice Simona Müllerová z Rychnova nad Kněžnou, vloni třetí, v čase 17:45, což je pro ni téměř minutové zlepšení. S nepatrnou ztrátou byla druhá Vendula Nechutová z Holic za 17: 54 a třetí Markéta Vandasová z Vamberka, vítězka kategorie nad 40 let – 18:43. Nejmladší účastnicí byla devítiletá Karin Hamerská z Vamberka – 23:00.

Na závod dorazil i zkušený stovkař Jiří Učík, východočeský asistent legendárního pořadatele Olafa Čiháka, s nímž připravoval minulé ročníky kultovní stovky Týništské šlápoty, které budou letos v červenci a byla v tomto týdnu na ně otevřena registrace, na nejdelší trať, stovku. Samo budou i kratší trasy. Jirka si dal dopoledne 24 km běh po Orlických horách a odpoledne za 22:07 vyfrknul běh na rozhlednu.

Také k neutahání byli dva účastníci z kategorie nad 60 let. Jan Bláha (17:24) i Vítězslav Šolc (18:52), jeho synové byli před rokem na druhém a třetím místě absolutně, si také dali v nedělní Vysockou pětku a doběhli v ní mezi muži na 13. místě (21:44) a 17. místě (23:55).

A pro pořádek čtyřicátníky vyhrál Martin Hakkel startující v dresu Dobroběhu Vysoké Mýto – 15:21.