Obora Hvězda patří k nejpěknějším zeleným oázám hlavního města. Cílem návštěvníků bývá velmi často renesanční letohrádek, ale oblíbené jsou také procházky po udržovaných i přírodních cestách lesoparku. A nelze se divit, že Hvězda je v hojném počtu a po dlouhá desetiletí využívána pražskými běžci k tréninku i závodům.

Od roku 2005 přibyl ke zdejším akcím krosový běh Dvě kola při zdi. Iniciátorem byl a je podnikatel, veteránský chodec a běžec Petr Adam, jehož firma RENTIA nese od počátku největší podíl nákladů na svých bedrech. Petrovi šlo o to, založit v Praze 6 závod, který by byl oblíbený, početně navštívený, ale přitom si zachoval všechny atributy „běhu pro kamarády“.

Na třetí ročník (2007) pozvali pořadatelé tehdy nejlepší českou vytrvalkyni Petru Kamínkovou a ta byla nadmíru spokojena s tratí i organizací, ačkoliv zrovna onen ročník hodně utrpěl nepřízní počasí, když se krátce před startem přehnala nad Prahou silná bouřka s lijákem, který notně rozbahnil cesty a pěšinky v oboře.

Počet závodníků na Dvou kolech při zdi (původně deklarovanou délku 7777m organizátoři posléze upravili na 8000m pro muže a 4100m pro ženy) rok od roku rostl a zatím nejvyššího počtu dospělých (235) bylo dosaženo loni, kdy se zde konalo veteránské mistrovství republiky v krosu. V celkové mužské klasifikaci tehdy zvítězil Martin Frei (AK Kroměříž) za 26:51,7 a mezi ženami se blýskla talentovaná žákyně SK Zdice Carmen Beshirová, která časem 15:59,9 předběhla všechny dospělé soupeřky.

V termínu se letos on line zaregistrovalo přibližně 120 běžců a běžkyň, kteří tak měli zaručeno lidové startovné 50 Kč, ale zkušenost učí, že především pravidelní účastníci běhů (tak řečené tvrdé jádro) se častěji prezentují až na místě. Již dlouho před koncem prezentace jsme zaznamenali dvě stovky přihlášek a konečný verdikt zněl: 168 mužů a 45 žen, celkem tedy 213 závodníků. Na všední den velmi slušná účast.

DĚTI BĚŽCŮ DĚDÍ GENY

Sympatické je, že Petr Adam a jeho parta nezapomínají na dětské běžce. Sešlo se jich prázdniny neprázdniny několik desítek, ti menší srdnatě zápolili s tratí dlouhou 400m. Mám s běhy předškolních capartů dost bohaté zkušenosti, abych všechno neviděl jen v růžových barvách nebo přes objektiv fotoaparátů natěšených rodičů.

Takových závodů by se neměly zúčastňovat děti, které nevědí, kde jsou a proč tam jsou. Pak bývá v cíli místo radosti i hodně pláče. Nic takového jsem včera ve Hvězda naštěstí nezahlédl. Poměrně velkou část startujících tvořili potomci aktivních běžců a jak je vidět, dědičnost funguje. Malý Tobiáš Nohejl se vyškrábal na nejvyšší stupínek, bedlivě sledován zrakem otce Tomáše, na slovo vzatého odborníka přes triatlon a novinářského kolegy. Kamila Gregorová má tři děti a dvěma z nich včera patnáctá žena z víkendového mistrovství Evropy připínala startovní čísla.

Větší děti si to rozdaly na osmistovce a to už byly opravdové závody mladých atletů. Nebylo nikoho, kdo by nebojoval ze všech sil, ale také nebylo nikoho, kdo by se v cíli hroutil vyčerpáním. A genetika se opět ozvala: Robin Beshir ze Zdic (nar. 2001) zřejmě hodlá jít ve stopách svého úspěšného otce a talentované starší sestry, vyhrál totiž bez problémů.

KVALITNÍ BĚHY MUŽŮ A ŽEN

V půl sedmé vybíhal balík mužů ve věku do 44 let a také tentokrát v něm nechyběla běžecká hvězda. Jan Procházka je členem české reprezentace v orientačním běhu a zatím s úsměvem odmítá skryté i otevřené nabídky atletických trenérů, aby se vzhledem ke svému talentu a dosaženým výsledkům věnoval raději olympijskému sportu č. 1. Procházka zazářil už na několika krosových mistrovstvích a jeho zájem o start ve Hvězdě byl pro pořadatele příjemným překvapením.

O tři minuty později vyběhly další veteránské mužské kategorie (na tomto závodě jsou borci klasifikováni po pěti letech, což je u nás stále – na rozdíl třeba od Německa – hodně řídký úkaz). Ervín Beshir, Viktor Petroňuk nebo Miloš Smrčka jsou stálicemi českého veteránského nebe a i když každý patří do jiné kategorie, jejich vzájemný souboj sliboval mimořádnou podívanou.

Jako poslední poslal startér na trať nejstarší muže nad 65 let a všechny ženy. Do první řady se postavily ty nejlepší, loňská vítězka Carmen Beshirová a reprezentantka Kamila Gregorová (A. C. TEPO Kladno). Kamila zde zaběhla před dvěma lety skvělý čas 14:58,3, loni však kvůli mateřským povinnostem musela Dvě kola vynechat.

Rozdělení do tří vln je v tomto případě nezbytné, úzké lesní cesty a pěšiny by při větším počtu běžců bránily regulérnímu průběhu závodu.

JAK SE ZÁVOD VYVÍJEL

Už při průběhu do druhého kola měl vedoucí Procházka nejméně stometrový náskok před Američanem Danielem Noahem a Lubošem Gaislem (AC Syner Turnov). Na dalších místech v nejmladší kategorii byli v polovině závodu berounský Boček, klatovský Goerner a slávista Dražan. V hlavním rozběhu veteránů okupovali od startu čelo Viktor Petroňuk (ČZU Praha), Ervín Beshir (SK Zdice), 58letý Miloš Smrčka (BK Říčany) bezpečně držel třetí pozici.

Mezi čtyřicátníky v té chvíli ještě nebylo jasno, Petr Havelka (HBK Dřínov) a Michal Kovář (Slavoj Pacov) spolu zápolili tělo na tělo. Při sledování veteránů jsem málem propásl doběh první ženy. Kamila Gregorová zvítězila ve Hvězdě i při svém druhém startu a čas 15:04,8 je vzhledem ke členitému profilu okruhu více než slibný. „Kupodivu jsem necítila sobotní Evropu, běželo se mi výborně. Mimochodem, v tom Turecku jsme to čtvrté místo s holkama oplakaly. Vždyť stačilo být o pár vteřin rychlejší a braly jsme všechny medaili.“

Carmen Beshirová finišovala druhá v čase 15:36,9. „S tátou teď hodně trénuju rychlost, takže mi kopce nešly tak jako dřív.“ Carmen má sice půlku už loni (to jí bylo 13 let) zaběhnutou kolem 2:20, ale její otec a trenér dobře ví, že právě teď je potřebí položit základy příští výkonnosti na hlavních tratích.

Za třetí Terezou Zuzánkovou (A. C. TEPO Kladno) 16:05,9 zela již značná mezera, takže se naše pozornost upřela opět k mužům. Ve výborném čase 26:26,5 proběhl cílem jako první Jan Procházka (INOV team), s více než minutovou ztrátou jej následovali Noah a Gaisl, pořadí zůstalo stejné i na dalších třech místech.

Nejmladší veteránskou kategorii 35 –39letých vyhrál Antonín Rektor, mezi čtyřicátníky byl po strhujícím finiši o pár vteřin rychlejší Petr Havelka a o stupeň vyšší kategorii vyhrál bezpečně Beshir stejně jako padesátníky Petroňuk a „pětapadesátky“ Smrčka.

Výborně zaběhl šedesátiletý Ján Korytár (Falcon Rokycany), kategorie mužů penzijního věku vyhráli Petr Mucha (Sokol Kobylisy – M 65), Jaroslav Čech (TJ LS Praha – M 70) a Josef Ulrich (TJ LS Praha – M 75). Za hodinu zvládl osmikilometrovou tratě také nejstarší muž na trati, 78letý Jiří Pejpal (TJ LS Praha).


Autor článku, Ivo Domanský, je po dlouhá léta v běžecké obci znám jako organizátor, pořadatel, rozhodčí, redaktor a dopisovatel. Je také tajemníkem Sdružení organizátorů běžeckých závodů a současně i autorem tištěné Termínovky běhů mimo dráhu.