Až v Babicích na terénním čtvrtmaratonu zahájil olympijský vítěz v pětiboji David Svoboda novou sezonu. „Už bylo těch oslav docela dost, jsem rád, že jsem se zase pustil do sportování,“ říkal v cíli pátého dílu Salomon Trail Running Cupu. Obsadil 29. místo časem 42:44.

V tu chvíli už si užívali vítězství na trati měřící přesně 10,549 metru elitní běžci, orienťák Jan Mrázek z pražského Kerteamu (35:58) a vrchařská reprezentantka Pavla Schorná – Matyášová (38:30 – osmá v absolutním pořadí).

31letý Mrázek potvrdil formu týden po úspěšném Jungfrau maratonu, zkušeného Havlíčka předstihl o 12 vteřin. Třetí zůstal Milan Janoušek z USK Praha.

„Byl jsem zvědavej, jak to půjde po Švýcarsku. Ale i do těch mírnějších kopců to šlo, až jsem byl překvapený. Až do 4. km jsem šel za Honzou Havlíčkem. V krátkém kopečku po asfaltu jsem šel před něj asi padesát metrů a pak už to udržel. Závod je perfektní pořadatelsky, užil jsem si to,“ říkal muž, jehož čeká za dva týdny mistrovství ČR v orientačním běhu, takže nemůže na Běchovice.

Náskok nejlepší ženy na druhou Kamilu Gregorovou činil téměř minutu, další půlminutu ztratila další členka národního výběru Pavla Havlová. Všechny tři překonaly traťový rekord.

„Pořád jsem čekala, kdy přijde ten velký kopec, a najednou jsem ho už měla z sebou,“ říkala Pavla Schorná-Matyášová.

David Svoboda potvrdil pětibojařskou chuť na běhy v terénu, však před časem výborně běhal třeba i Libor Capalini, bronzový olympijský medailista z Atén 2004.

„Desítka je pro zahájení přípravy ideální. V terénu mě to moc baví, i když tady mě už v závěru kousala lýtka. A z podpisování pak bolely ruce,“ usmíval se Svoboda. „Rád bych se vypravil i na finále trailového poháru na golfovém hřišti v Motole v polovině října.“

Závod v lese na východ od Prahy potvrdil skvělou pověst pohodové nedělní akce s bohatým doprovodným programem. Vyhlašoval se třeba nejlepší běžec s knírem, nabízelo se i veganské občerstvení, hrála jazzová kapela a podobně. Tentokrát ve druhém ročníku se k tomu přidala i účast předních běžců.

Celkem se objevilo na startu přes čtyři stovky účastníků včetně dětí. „To byl rekordní nárůst. S tím by mohl chlubit i solidní městský běh,“ ocenil Martin Dvořák z pořadatelského týmu STRC. Výtěžek ze startovného 27 370,– Kč pak poslal na konto Výboru dobré vůle, který z ní zafinancuje nákup invalidního vozíku pro osmnáctiletou studentku gymnázia, Annu Krátkou, která loni utrpěla při autonehodě vážná zranění.

„Snažíme se nabídnout různá místa, různé terény. Druhý ročník seriálu nám potvrzuje, že se to lidem líbí a chceme v tom pokračovat,“ říká Martin Dvořák.

Salomon Trail Running Cup vrcholí 14. října v Praze-Motole kvalifikací na mistrovství světa v trailovém běhu na Havaji – vítězové získají stejně jako loni letenku na Oahu. Vyhlašuje se také celkové pořadí ve věkových kategoriích.

Zdroj: STRC

Výsledky