Před pár hodinami si skvělá česká běžkyně Iva Milesová zajistila druhé místo v mezinárodním poháru Světové asociace běhů do vrchu. O letošní sezoně exkluzivně pro BezvaBĚH říká, že vytěžila z minima maximum.

"Na Smarne Gore ve Slovinsku jsem vybojovala celkové druhé místo v mezinárodním poháru Světové asociace běhů do vrchu (WMRA GP). V závodě samotném jsem byla šestá. V traťovém rekordu a velkém stylu vyhrála Mateja Kosovelj, druhá doběhla Stevie Kremer (letos sedmá na MS a vítězka Sierre-Zinal).

Třetí byla letošní vicemistryně světa Valentina Belloti, která má za sebou ale náročný program – konala se svatba s italským reprezentantem Manzim. Přede mě se dostaly ještě Lea Einfalt, juniorská mistryně světa a mladý domácí objev Neja Krsinar.

K umístění v poháru mi nejvíce pomohlo vítězství na Grintovci. Po vítězství v rakouském Salomon Running Tour (dvakrát první místo – Katrinberg, Feuerkogel a dvakrát druhé – Kitzbühel, Achensee) a 2. místě v GP bych to zhodnotila, že jsem letos vytěžila z minima maximum a dokázala současný stav prodat.

S výkony v této sezoně ale spokojená nejsem, postavila jsem přípravu zbytečně moc přes vytrvalost, což má smysl jen u hodně rychlých běžců nebo přechodu z kratších tratí na delší. Pomalí běžci musejí i přípravu na vytrvalostní tratě stavět hodně přes rychlost.

Potvrzují mi to i běžci mezinárodního formátu. Chybou bylo hecování s trenérem Domanským, který zvládá pouze vytrvalostní metody a nedostatek vlastních kompetencí nahrazuje hecováním běžkyň proti sobě a negativní motivací je nutí k nadměrným vytrvalostním dávkám. Mám na víc."