Běžecký svátek a pro mnohé vrchol sezóny – to je Hornická desítka, populární závod na severu Moravy. Přípravy na jednu z nejrychlejších desítek v republice vrcholí. Proto jsme položili pár otázek Josefovi Nejezchlebovi, řediteli závodu:

Hornická desítka nabývá nepřetržitě už několik let na popularitě, závodníků se hlásí rok od roku více. Jaká je nyní nyní situace, kolik běžců je přihlášeno do hlavního závodu a kolik do závodů přidružených?

Do hlavního závodu máme v tuto chvíli přihlášeno 457 běžců, jinak průběžný stav přihlášených pro všechny závody prezentujeme na našich webových stránkách. Každý den přibývají další běžci, takže je velice pravděpodobné, že se naplní stanovený počet 600 účastníků pro hlavní závod.

Takže již dnes můžeš s jistotou říci, že padne účastnický rekord?

Co se týká účastnického rekordu to se samozřejmě uvidí až v den závodu. Hodně bude záležet na počasí, přece jen drtivou většinu startovního pole tvoří rekreační a sváteční běžci a ty velice často nepřízeň počasí odradí.

Už loni bylo na trati trochu těsno. Uvažujete do budoucna o nějakých změnách, např. prodloužení okruhů?

Právě vzhledem ke stížnostem některých běžců již došlo letos k několika zásadním změnám. První je oddělený start závodu na 10 km a Závodu mílařů (loňský Kondiční běh). Druhou je stanovení maximálního počtu startujících, aby byla zajištěna prostupnost tratě. U závodu na 10 km je to 600 běžců a mílařů 300. Další mají prostě bohužel smůlu.

Kdo budou největší favorité letošního ročníku? Přihlásili se i nějací kvalitní zahraniční běžci?

Tak z prozatím přihlášených jsou favorité zcela jistě loňský vítěz Milan Kocourek a jeho tréninkový kolega Jiří Homoláč.

Ze zahraničí jsou prozatím přihlášeni závodníci z Polska a Slovenska, ale věřím, že se prosadí spíše naši. To je rovněž naším krédem.

Chceme závod připravovat hlavně pro naše běžce. Nemáme zájem k nám za nějaké startovné tahat keňské, nebo ukrajinské běžecké hvězdy.

Jistě jsou zpestřením závodu, ale my upřednostňujeme spokojenost našich, převážně rekreačních a výkonnostních běž­ců.

Pokud chtějí zahraniční účastníci přijet, tak za stejných podmínek jako naši – přihlaste se a potom můžete startovat.

Přihláška k hlavnímu závodu

Propozice

Web závodu