Hledáte neobvyklé běžecké zážitky? Tak tedy vzhůru v neděli do Prahy 5 – Motol. Běží se mezi golfovými jamkami a poměřit síly můžete i s olympijskou vítězkou Mirkou Knapkovou. A vydat se z finále druhého ročníku Salomon Trail Running Cup 2012 můžete až na havajský ostrov Oahu.

Tak pěkně popořadě… Běhání po golfových hřištích bývá běžné v končinách na druhé straně Atlantiku. Ale v tuzemsku? Spíš vás trefí – míček nebo ochranka. „Chtěli jsme nabídnout zase nějaké zpestření,“ říkal loni po premiéře Martin Dvořák z pořadatelského týmu. „Sezonu tu ještě nekončí, ale v Motole se v neděli (golf) hrát vůbec nebude. Jen pro nás bude otevřena klubová restaurace,“ potvrzuje.

Dá se zaručit, že za každého počasí to bude fajnové proběhnutí po měkké travičce. „Ani jsem nevěřila, že to je možné,“ říká zlatá olympionička z Londýna, Mirka Knapková.

Dvoukilometrový běžecký okruh se poběží čtyřikrát a prolítnout ho můžete už teď virtuálně zde.

Naposledy pětibojařský šampion David Svoboda na STRC v Babicích, teď veslařská královna Mirka Knapková tady v Motole. Zase olympijský vítěz a zase ve své závodní premiéře po Hrách v Londýně. Žádná stafáž v zákulisí. „Sice teprve týden trénuju dvoufázově, ale když už jsem na trati, beru to vážně,“ říká veslařka, až do svých osmnácti atletka, která si i dnes troufne na ligu na dráze, naposledy běžela 1500 metrů za 4:35.

Běžecký osobák si dala už za veslařské éry. „Kombinovat veslování s během by se asi nějak dalo. Jen by se musel upravit přesně trénink a v pravou chvíli ubrat silové prvky veslařské přípravy,“ říká. Knapková dokonce plánovala víkendový dvojboj – sobotní Vokolo Príglu doma v Brně a nedělní Motol. „Ale to by bylo asi moc,“ přiklání se k jednomu vrcholu. Ale jistě ji potkáte letos i na dalších přespolácích.

Sama však nebude ojedinělou atrakcí. Na startu se objeví hodně kvalitní pole elitních běžců. Tady je pět dní před závodem potvrzený výčet. Muži: Milan Kocourek a Jiří Homoláč, nejlepší čeští (kratší) vytrvalci současnosti přijedou před italským soustředěním – Kocourek míří na krosovou Evropu. Spolu s nimi Jiří Voják, nejlepší český běžec extrémních štafet, naposledy minulý víkend na českém šampionátu Bobr Cupu v Litovli, před tím i na Dolomitenmannovi.

Ženy: olympijská maratonkyně Ivana Sekyrová, čerstvě druhá z vrchařského světového poháru Iva Milesová, Pavla Schorná-Matyášová – medailistka z vrchařské Evropy, všestranná vrchařka a orienťačka Kamila Gregorová, vedoucí žena seriálu STRC Kateřina Kreigelová. „Takové obsazení se už hodně dlouho nikde nesešlo,“ potvrzuje ředitel závodu Jindřich Linhart z PSK Olymp Praha.

A s nimi okolo tří stovek dalších běžců. To bude tlačenice. Všechny táhne vidina Havaje. Jednak coby volna po sezoně, ale taky v pravém slova smyslu. Stejně jako loni, kdy se finále STRC konalo v Praze-Hostivaři, získají vítězové letenky na mistrovství světa v trailovém běhu na Oahu 2. prosince. „Pak se také dá od nás kvalifikovat ve všech věkových kategoriích,“ dodává Martin Dvořák.

A další lákadla? Závod je Pohárem běžeckých nadějí a Pražským přeborem v krosu. „Konečně jsme se přesunuli trochu do terénu ze Stromovky, kde už to bylo pořád stejné,“ pochvaluje si Jindřich Linhart. Na místě budou k dispozici 30% slevy na materiál od Salomonu a Suunta, chystá se tombola. Ihned v cíli budou bohatě oceněni všichni nejlepší z celoročních žebříčků STRC.

Frekventanti vysoké sportovní školy Palestra poskytnou zdarma masáže. To vše za symbolické startovné pouhých 30 Kč – což v dnešní době také stojí za zmínku.

Ještě fahrplán: od 9 na místě registrace, v 10 začínají běhat děti a mládež, ve 12.10 hobby běh na 4 km, pokud byste si snad netroufli na celý a ve 12.50 start hlavního závodu.

Web organizátora závodu