5 důvodů proč s sebou vzít na trénink vašeho čtyřnohého přítele:

1) Lidé nemají nic, čím by mohli vrtět radostí

Když běžíte se psem, máte hned lepší náladu. Psi mají uvolněný a hravý krok, což je velmi nakažlivé. Psi vypadají, jako by běželi s úsměvem.

2) Je to lepší, než nechat psa samotného nad miskou granulí

Chcete jít běhat. A psi jsou přirození běžci. Uvidíte, jak budete překvapeni, kolik radosti budete mít ze společného zájmu. A po tréninku si oba můžete v klidu zdřímnout.

3) Nemáte starosti s negativními myšlenkami

Lidský partner může uvíznout v bodě, kdy stále řeší, kolik kalorií spálí tak či onak, přemýšlí nad GPS statistikami apod. Ale pes vám připomene, že běh je úžasný sport a navíc skoro zadarmo.

4) Nebere vaše výmluvy

Když pes začne vrtět ocasem, je těžké říct mu „ne“. Jeden výzkum z Univerzity v Missouri ukázal, že lidé, kteří běhají se psem, dodržují tréninkový plán úspěšněji než ti, kteří běhají sami nebo s lidským partnerem.

5) Unavený pes, dobrý pes

Když se vám podaří vašeho mazlíčka unavit při tréninku, budete spokojenější i vy. Váš pes nebude šíleným štěkotem terorizovat vašeho pošťáka a nebude mít chuť rozkousat vám nové boty Nike.

Která plemena se hodí na běhání?

Všeobecně je možné říci, že většina psů běhá ráda. Zde jsou někteří z nich:

Boxer – obecně potřebuje pohyb, ale vyžaduje pevnou ruku. Dá vám dost práce se s ním při běhu sladit, ale potom běh stojí za to.

Německý ovčák – běhá rád a také rád a spolehlivě poslouchá, takže vás například bezhlavě nepotáhne.

Irský setr – běhat bude ochotně, ale musí to být i trošku zábava. Má veselou a hravou povahu, stereotyp ho ničí.

Výmarský ohař – prakticky žádný ohař se bez pohybu neobejde, vydrží s vámi trénovat denně za každého počasí.

Zlatý retrívr a labrador – Nejšťastnější budou, když si uděláte tak po pěti kilometrech krátkou přestávku, během které si budou moci zaplavat.