V největším českém průzkumu týkající se sportu, který uskutečnil SportCentral.cz, zvítězil fotbal před cyklistikou. Skvěle si ale vedl také běh, který zažívá obrovský boom.

Nejčastěji provozovaný sport je v ČR podle 3 437 respondentů cyklistika. Tu nejčastěji provozuje 15,5 % dotazovaných. Druhý je s téměř 11 % fotbal a za volejbalem (7,2 %) už je běh, který nejčastěji provozuje 6,6 % dotazovaných. Až za během je plavání, tenis, badminton, in-line nebo florbal a hokej. Co se zimních sportů týká, je běh na lyžích na druhým místem za lyžováním.

Hlasování o nejoblíbenějším sportu dopadlo ale trochu jinak. Podle očekávání vyhrál fotbal, trochu nečekaně ale byla hodně oblíbená i cyklistika. To je jistě i zásluhou vynikajících výkonů českých závodníků. Je zajímavé, že u respondentů do 30 let vede fotbal, pak se ale na první místo dostává cyklistika.

Za třetím hokejem byl volejbal, plavání, tenis a běh se umístil na sedmém místě, před lyžováním, badmintonem a florbalem. Běhání či atletika se pohybuje na hranici nejlepší pětky. Je kuriózní, že mladí do 20 let mají atletiku jako třetí nejoblíbenější sport a starší 49 let ji řadí na čtvrté místo, lidé mezi těmito hranicemi atletiku v „top 5“ nemají.

Co byste si zkusili?

Zajímavé bylo, jaký sport by si účastníci ankety nejradši vyzkoušeli – vyhrál golf, druhý byl tenis a třetí paragliding. Do pětky se vešel ještě hokej a bungee jumping.

Z výzkumu je také patrné, jak často Češi průměrně sportují – je to 130 dní v roce. V průměru lidé sportují třikrát týdně, nejčastěji dvakrát a třikrát. Po přepočtení výsledků lze konstatovat, že alespoň jednou měsíčně sportuje 7 194 139 lidí ve věku 10 – 70 let, jednou týdně pak 6 219 998 lidí v tomto věkovém rozmezí.

Pořadatele ankety překvapilo, že čtvrtina dotazovaných sama sebe řadí mezi závodní sportovce – tedy za ty, kteří sportují a soutěží organizovaně, ale nejsou za sport placení. Průměrně jednou za týden pak lidé využívají placená sportoviště, více než pětina lidí sportuje pouze zdarma. O trochu více lidí je ve skupině, která na sportovištích nechá 200 – 400 Kč měsíčně.

A jaký sport máte nejradši vy, naši čtenáři? Napište nám do diskuze. A na kolik vyjde jeho provozování? V této oblasti asi běh nemá konkurenci… :-)

VÝSLEDKY PRŮZKUMU


Autorem článku je Martin Singr, mladý běžec ze středních Čech. Nyní studuje ČZU v Praze a v tomto městě také trénuje, o víkendech jej lze vidět pobíhat v okolí Rychnova nad Kněžnou nebo Sedlčan.