Turnov – Dva běžecké závody doslova vedle sebe, takový paradox jsem zažil v neděli v Turnově. Na jednom kopci startoval 39. ročník silničního běhu na 15 kilometrů Turnov – Malá Skála – Turnov – Hruštice 2012 a na druhém halekal moderátor lyžařského krosu. Asi se někde stala chyba.

Tato skutečnost a samozřejmě konkurence řady jiných běhů se určitě podepsala na účasti. I když sedmdesát startujících je nutné považovat za úspěch, ale před dvěma roky zde běželo rovných 120 vytrvalců.

Jinak se závod uskutečnil na tradiční členité trati s minimální automobilovým provozem. První tři kilometry vedou z kopce. Pak trať mírně stoupá na pátý kilometr, zde byla obrátka pro muže nad 70 let. Pro ostatní stoupání pokračuje k šestce. Pak následuje seběh na obrátku a v opačném gardu zpět. Takže závěrečné tříkilometrové stoupání do cíle dá pěkně zabrat.

O prvenství bojovala trojice závodníků a v koncovce měli nejvíce sil borci z pořádajícího AC Syner Turnov Luboš Gaisl (49:38) před Martinem Berkou (49:49), kteří jako jediní pokořili hranici 50 minut. Třetí doběhl pražský Jan Mrázek za 50:04.

Vloni proběhla cílem tradiční účastnice Jana Klimešová z Brandýsa nad Labem až třetí, ale letos vyhrála a jako jediná žena pokořila hranici jedné hodiny – 59:24, celkově proběhla cílem na 12. místě. Loňská vítězka a letos druhá Tereza Zuzánková ji měla sice celý závod na dohled, ale letos na Janu neměla – 60:01.

Nejzajímavějším momentem závodu byl souboj o třetí místo. O to po polovině usilovali domácí Barbora Jíšová a Anna Krátká z Hvězdy SKP Pardubice, ale z mého pohledu protiběžce vypadaly obě dost unaveně. Kdežto přes sto metrů ztrácející Zuzana Koucká z Tanvaldu běžela s úsměvem.

A právě v závěrečném stoupání vytřela soupeřkám zrak a za 62:22 byla třetí. Po závodě následovalo tradiční občerstvení pro účastníky běhu a po vyhlášení výsledků i běžecká tombola.