Keith Levasseur běžel sobotní maraton Baltimoru za 2:46:58 v obyčejných žabkách. Levasseur podá žádost o zápis výkonu do Guinessovy knihy rekordů a bude chtít, aby jeho výkon byl uznán jako maratonský světový rekord v žabkách.

Tento běžec z amerického Marylandu má osbní rekord 2:38 hod. z loňského Marine Corps Marathon. Před maratonem v Baltimoru řekl, že jeho cílem bylo v žabkách běžet pod tři hodiny.

„Měl jsem v úmyslu držet se plánu a běžet tempo pod 3:00h, takže jsem chtěl začít tempem 4:10–4:15 min. na kilometr,“ řekl Levasseur Runner's World Newswire. „Po několika prvních kilometrech jsem se rozhodl jít tímto tempem i dále, protože se mi běželo pohodlně, i když to bylo rychlejší, než jsem si naplánoval.“

Levasseur dále řekl, že ostatní běžci, stejně jako diváci si jeho obuvi všimli. Někteří běžci na něho volali, že se zbláznil, jiní ho podporovali a přáli hodně štěstí. „Slyšel jsem řadu diváků jak říká: Hele, to je flip flop chlap!“ usmíval se (flip flop, angl. žabky, pozn. red.).

Před nedávnem se Levasseurovi udělal na pravé noze puchýř. Proto zkoušel trénovat v žabkách. Nejdelší jeho trénink v nich měřil 22 km. „Věděl jsem, že v žabkách nebudu mít s puchýřem problémy," řekl Levasseur.

„Věděl jsem, že je to všechno o tom, změnit techniku a zachovat velmi efektivní a vyvážený krok,“ řekl. „Byly doby, kdy se mi příliš nedařilo držet pevnější krok jak bych chtěl. Několikrát se mi stalo, že pata v žabkách podklouzla, ale když se tak stalo, ještě více jsem se koncentroval právě na správný krok a držení těla.“

Levasseur také řekl, že problémem v závodě byly dlažební kostky a železniční přejezd, stejně jako stoupání, do kopce musel běžet stylem jako by utíkal do schodů.

Následující den po závodě si postěžoval, že ho docela bolely nohy, částečně proto, že žabky měly minimální polstrování a také proto, že při sebězích ho žabky docela dost fackovaly.

„Mnoho přátel se mě ptalo, jestli do toho půjdu znovu, ale moje odpověď byla hlasité NE,“ řekl na závěr Levasseur. „Pokud někdo překoná můj rekord, tak mu rád pogratuluji.“

VIDEO