Nedělní Newyorský maraton byl odvolán z důvodu následků hurikánu Sandy, oznámil médiím v pátek pozdě večer starosta města Michael Bloomberg.

V prohlášení řekl: „Nechtěli jsme, aby nad závodem a jeho účastníky visel temný mrak pochybností, a tak jsme se rozhodli ho zrušit."

Plány, aby pokračovaly přípravy na závod v cyklónem zpustošené části města, vyvolaly veřejnou nevoli.

Starosta Bloomberg dále uvedl ve svém prohlášení: „New York je městem, kde musíme pokračovat v normálním životě,“ prohlásil ještě před několika hodinami. Maraton se měl stát symbolem nezlomnosti, vedení města ale od začátku čelilo kritice politiků i veřejnosti, že jde o špatné rozhodnutí.

Podle informací, které zveřejnila britská BBC dále řekl: „Nemůžeme připustit spory v rámci této atletické události, nebylo by smysluplné odvádět pozornost od důležitých prací, které jsou prováděny proto, aby se naše město dostalo opět zpátky na “trať“.“

„Most Verrazano by měl být použit pro převoz paliva a potravin do Staten Island (jeden z pěti obvodů města New York, pozn. red.), nikoliv pro běžce,“ prohlásil pro CNN další zástupce města Michael Grimm.

Někteří běžci, kteří se přihlásili k závodu, se nyní domlouvají na místních webových stránkách Gothamist na účasti při dobrovolnických pracích na obnově města.

Zatím není jasné, jestli bude závod přeložen na jiný termín.

Oficiální stránky závodu