Jako by nestačilo, že v zimě chodí člověk do práce i z práce potmě, jednou za rok mu ještě cestu domů mohou zkřížit čerti. Běžně doprovázejí Mikuláše a anděla, ale tu a tam se vydají mezi lidi sami.

A tak, pokud nepatříte mezi ty nejhodnější, můžete celkem snadno skončit v pekle. Ten den, kdy je třeba mít se na pozoru, je zrovna dnes a tak se všem běžcům doporučuje vzít si kromě notebooku, mobilu a všech kreditních, debetních, platebních a jiných karet také lehké závodní boty – mohly by se hodit. Kdo neběhá, má smůlu – čerti totiž běhají.

V nejhorší situaci jsou ti, co jezdí domů vlakem. Vlaky si totiž čerti v dávných dobách oblíbili, protože sem chodili krást uhlí pro darebáky, kteří ještě byli dostatečně mladí a měli tak šanci se polepšit. Naftu ani elektřinu teď nekradou, jeden hloupější si na dráty pod napětím pod vidinou snadného zisku kdysi šáhnul a pak byl ještě černější než předtím. No nicméně chodí do vlaků ze zvyku, to je podstatné.

Ale zpět k tématu. Kdo je již dospělý a zlobí, jde rovnou do pekla, to je jasné. Slabou nadějí k záchraně mu může být, že s čertem vždy chodí Mikuláš a anděl, kteří mohou snahu dostat člověka do pekla hravě zhatit, nicméně tu a tam jim čert uteče a pak je potřeba rychle utíkat. Kdo neuteče čertu, který utekl Mikulášovi a andělovi, skončí špatně.

Naštěstí se až na výjimky čerti neúčastní běžeckých závodů ani nepobíhají někde v parcích, pravděpodobně to tedy nebudou nijak skvělí atleti. Sice se jeden známý prostorově výraznější čert objevuje na Tour de France, ale toho se bát nemusíte – ten závodí zásadně jen proti cyklistům. Kolo tedy nechte radši doma.

No, každopádně si kromě bot připravte i nějakou hezkou básničku, ta obvykle na čerty platí. Ale je potřeba jí říct rychleji, než skončíte v pytli – to je totiž vstupenka k cestě do pekla první třídou…


Autorem článku je čert Barnabáš.