Na nějakou dobu jsem své běžecké tréninky (na úrovni mírně pokročilý amatér, kterého běhání více baví, než by mu šlo) přesunula z Prahy do Berlína. Zde je několik postřehů a tipů na běhání po Berlíně.

1) Berlín je placka

Pokud chcete trénovat běhání do kopce, musíte být velmi snaživí a Berlína znalí, abyste takové místo našli. Bydlím ve východní části města a zde mohu doporučit například místo Kienberg (zhruba 1,5 km dlouhý výběh do mírně nepříjemného kopce).

2) Běžci, pozor na cyklisty

V Berlíně je hodně sportovců. Rozhodně víc běžců, jak v Praze, takže pokud jste začátečník, nemusíte se cítit nikterak divně, běhá tu skoro každý. Co je horší, v Berlíně je mnoho cyklistů. Takže radujete-li se z úspěšně přeběhnuté silnice mimo přechod, nemáte zcela vyhráno, na chodníku vás může ve vysoké rychlosti nemile překvapit cyklista. Pozn.: Bolí to.

3) Písek i asfalt

Na rozdíl od Prahy v Berlíně doběhnete po krásných písčitých, či asfaltových cestách pouze pro pěší a cyklisty téměř všude. Ačkoliv je Berlín veliké město, je známý svou rozsáhlou zelení, a tu opravdu má. Téměř kamkoliv se vydáte, čeká vás kochání se krajinou. Velká jezera, běh podél vlakové trati, parkem, podél řeky, potoka a podobně.

4) Romantický běh s oddílem

Pokud preferujete běh městem, tak jedině dobře. Centrum Berlína poskytuje skvělý běžecký zážitek (doporučuji obzvláště na přelomu dne, kdy ještě není úplná tma, ale památky jsou již nasvícené). Z tohoto důvodu (a samozřejmě i z důvodu mého zlepšení se v běhu) jsem se přihlásila do místního běžeckého oddílu, který podniká každý týden běh centrem Berlína. Přihlásit se může každý, tréninkový program je na vlas stejný jako běžecké tréninky v Praze s Nike. Oddíl je pod záštitou Humboldtovy univerzity a na půl roku to vyjde na 5 euro. Přímo v centru vám poskytnou zázemí (úschovna věcí, sprchy, …) a pak hurá do města. Máte možnost tak zažít – řekla bych – až romantický běh, protože ty největší dominanty Berlína (Říšský sněm, Berlínská věž, dům kultury, …) jsou nádherně (až kýčovitě) nasvícené, běžíte podél řeky Sprévy, žádná auta Vás neruší, protože i zde vedou běžecké stezky, které mají zabudované osvětlení přímo v cestě, a přes všechny tyto vjemy v kombinaci s působícími endorfiny nevnímáte, že už máte v nohách tento 9 km dlouhý okruh.

5) Dámy, napečte cukroví

Běžci v Berlíně bývají přátelští. Běžíte-li sám, může se stát, že se k vám připojí jiný běžec, co bude dodržovat vaše tempo a jen tak mlčky vám bude dělat společnost. V případě běžeckého oddílu je na místě udržovat konverzaci se členy po celou dobu běhu (v mém případě smrtelná kombinace – když opomenu náročnost skloubení mluvení a běhu, tak vymýšlení vět v němčině, nebo angličtině je kolikrát bolestivější, než píchání v boku). A na závěr jedna milá tradice z oddílu – dámská část vždy doma něco napeče a po běhu se se všemi rozdělí. Pozn. Nutno zavést i v Praze!


Autorkou článku je Gabriela Koláčková, studentka doktorského studia na České zemědělské univerzitě, momentálně na hostující Humboldtově univerzitě v Berlíně, kde od půlky října naběhala téměř stovku km.