Tough Mudder není závod, je to výzva, říkají organizátoři. A to určitě je, vzhledem k vyčerpávajícím podmínkám je to snad nejtěžší akce tohoto druhu na světě.

Skládá se z 16 až 19 km „hardcore“ překážkové dráhy, která byla navržena britskými Special Forces za účelem vyzkoušet si vytrvalost, sílu, odvahu a kamarádství.

Tough Mudder je myšlenkou bývalého protiteroristického agenta Willa Deana. Během svého studia MBA na Harvardu byl frustrován stereotypem maratonů a triatlonů.

Podle oficiálních stránek je Tough Mudder mnohem víc, než jen závod, protože dává účastníkům možnost osobní výzvy. Pouhé absolvování závodu je samo o sobě úspěchem. Účastníci něběží na čas, nejsou tam žádní vítězové, protože tam neexistuje žádná rivalita.

Ve skutečnosti je jedním z pravidel akce pomáhat svým kolegům „bahňákům“ kdykoli se vám zdá, že bojují sami se sebou.

Zatím se akce zúčastnilo více než půl milionu lidí na celém světě. A 25% z nich jsou ženy! Tyto závody jsou v současné době pořádány v USA, Kanadě, Evropě, Japonsku, Jižní Africe, Austrálii a na Novém Zélandu.

Motivační video pro rok 2013:

Arctic Enema – jedno z nejhorších míst na trati. Lidé musí skočit po hlavě do kádě naplněné vodou s ledovými kostkami. Marketingový ředitel Alex Patterson o ni říká, že je to „matka všech studených obkladů proti bolesti hlavy“.

K dalším úkolům patří překonání jednoho úseku v blátě pod elektrifikovaným ostnatým drátem, lezení potrubím naplněným ze čtvrtiny blátem atd. Na konci všech těchto překážek je Electric Shock Therapy, která disponuje elektrickým proudem s 10.000 volty, to je však poplatek (info pro neinformované – vše živé nepopálí či nezabije napětí – volty, ale proud – ampéry, pozn. red.).

Před startem závodu účastníci skládají slib, který obsahuje příkazy jako: „Chápu, že Tough Mudder není závod, ale výzva“, „Dávám přednost týmové práci a kamarádství před mým cílovým časem“, a „Nemám fňukat – kňučí děti“.

Web pořadatele

Tough Mudder na Facebooku