Zatímco některé děti budou trávit tento víkend hraním videoher nebo v obchoďáku, bude devítiletý Nikolas Toocheck na cestě do Antarktidy, aby tady zaběhl svůj druhý maraton v životě jako součást plánu běžet maraton na každém kontinentu.

„Nikolas miluje běh,“ řekla se smíchem jeho matka Tara Toochecková televizní společnosti ABCNews.com.

„Je stále na cestách,“ pokračovala. „Je to bystrý a zábavný kluk, který má rád dobrodružství. Kolem šesti let se rozhodl běhat některé závody a od té doby na ně jezdí se svým otcem.“

Daniel Toocheck, optometrista, letec v záloze, je zkušený běžec, který dokončil asi 12 maratonů.

„Běh je zábavný, rád běhám s tátou," řekl Nikolas pro ABCNews.com.

On a jeho otec začali spolu diskutovat nad různými maratony, které se konají v různých klimatických podmínkách, až jednou Nikolasova matka řekla, že by mohl běžet maraton na každém kontinentu.

Navštívil řadu lékařů, včetně dětských kardiologů a specialistů na sportovní medicínu. Absolvoval EKG a echocardiogram, aby se všichni ujistili, že nemá žádné skryté srdeční onemocnění. Jeho trénink byl pečlivě naplánován, aby nedošlo k přetížení jeho mladého organismu.

Jakmile Nikolas dostal od všech lékařů zelenou, začalo hledání závodů. Zjistil, že např. na Antarctica marathonu je čekací doba několik let, ale když ředitel závodu slyšel o Nikolasově odhodlání, pozval jej, aby nakonec mohl být účastníkem letošního zahajovacího závodu. Poběží společně s otcem.

Start závodu je více než 2000 kilometrů od jižního pólu, kde je v současné době léto.

Nikolas běhá pět dní v týdnu tři až pět kilometrů. Svůj první maraton dokončil za necelých šest hodin.

Na otázku, který je jeho oblíbený sport, řekl: „To je opravdu těžké. Myslím, že baseball, hokej, fotbal. Tam kde se prostě běhá,“ řekl.

Není si přesně jistý, čím chce být až vyroste, ale chtěl by, aby to mělo souvislost se sportem. Říká, že ani olympiáda není vyloučena.