28. ročník Saucony Českého poháru v běhu do vrchu je za dveřmi a s ním i vrchařská sezóna, která přinese především jednu hlavní událost. Po 14 letech Česká republika hostí Mistrovství Evropy a Mistrovství světa veteránů v běhu do vrchu.

Největší veteránská vrchařská akce se bude konat v rámci Běhu na Černou Horu. Stejně jako jiné vrcholné podniky podléhá tento závod požadavkům Světové veteránské asociace, proto bude trať pro letošní ročník pozměněna..

„Trať bude vedena terénem mimo silniční provoz, jeden okruh s návratem do Janských Lázní a následně po úbočí Černé hory s cílem u rozhledny na vrcholu Černé Hory. Jde o mimořádnou vyjímku. Černá Hora se nachází na území Krkonošského národního parku a běžně nás na tuto trať vedení KRNAPU bohužel nepustí, říká hlavní organizátor MS a ME a zároveň ředitel a zakladatel Českého poháru v běhu do vrchu Karel Šklíba. Ten si slibuje poměrně hojnou účast. „V roce 2007, kdy se veteránské MS a ME do vrchu v ČR konalo naposledy, byla účast téměř 700 lidí. Sám jsem zvědav, kolik to bude letos, říká Šklíba.

TJ Maratonstav Úpice, jehož je Karel Šklíba předsedou, zároveň letos po dvou letech opět přebírá pořádání Mistrovství ČR v běhu do vrchu juniorů, juniorek, mužů a žen, které se zde v minulosti konalo několik let po sobě. Mistrovství ČR se poběží ve stejný den a po stejné trati jako MS a ME veteránů. Zároveň se koná veřejný závod, kterého se kterého se mohou zúčastnit neregistrovaní závodníci pouze v neveteránském věku, to je do 35let.

Běh na Černou Horu letos není bodovaným závodem Českého poháru v běhu do vrchu.

Do srpna si ale ještě počkáme. Tradiční první závod poháru Běh Hejnovkou se vzhledem k úmrtí organizátora Jirky Wiesnera koncem loňského již nekoná. Úvodním závodem bude tedy již tuto sobotu Cena Tolštejnského panství, závod vedený nádhernou přírodou Jizerských hor s cílem a vyhlášením u rozhledny na Jedlové. I tento závod smutnou shodou okolností poznamenala smrt organizátora Milana Krupky v loňském roce krátce před konáním tohoto závodu. Od loňského roku se závod koná pod pořadatelskou taktovkou Milanova syna Davida, podruhé s přízviskem Memoriál Milana Krupky.

Letošní Pohár v běhu do vrchu obsahuje 39 závodů, nepočítaje nebodovanou Černou Horu a poslední nebodovaný závod Běh Dlouhými záhony, na kterém probíhá tradičně vyhlašování poháru. Karel Šklíba si úspěch poháru chválí. „Účast je rok od roku vyšší. Pokud nějaké závody v minulosti odpadly, byly to především málo navštěvované závody. Na druhou stranu během let přibylo dost závodů, které se těší oblibě, například Běh na Šerák nebo závod 2hrady, který byl loni součástí Poháru poprvé a sklidil úspěch,“ těší se z vývoje Poháru Šklíba.

Vzhledem k velkému počtu závodů jsou pořádány některé víkendy i 2 bodované závody. Vždy jsou situovány ale do stejné oblasti a ve většině případů je možné v blízkosti startu přespat za levný peníz nebo zdarma například v tělocvičně, kde je zázemí závodu. Za ty roky je to ostatně léty prověřená praxe, která se osvědčila.

Z přehršle závodů jmenujme alespoň ty nejzajímavější:

V pozměněném termínu se koná závod Lochovice-Plešivec (5.5.). Lochovice již podruhé hostí Mistrovství veteránů v běhu do vrchu, tradičně se zde pořádá přebor středočeského kraje a je zde také možné získat body do Poháru běhů do kopce v Praze a okolí. Součástí bude výstava, věnovaná loni zesnulému guru českého běhu Ivu Domanskému.

Pořadatel závodu Mirek Biško, dlouholetý Ivův kamarád a oddílový kolega, shromáždil výběr fotografií, které jsou jakýmsi průřezem Ivova pestrého života. „Jednotlivé panely budou o Ivově životě, ale také o běhání obecně. „Ivo by nebyl rád, kdyby ta galerie byla jen o něm“, podotýká Mirek Biško a zároveň dodává: „I když se může zdát, že historických fotografií s Ivem existuje spousta, opak je pravdou. Sehnat zajímavé fotografie do výstavy nebylo vůbec jednoduché. Ivo se totiž nerad fotil.“

Pozornost si zaslouží také Cena firmy ISCAREX-Běh na Králický Sněžník (10.8.), což je terénově pestrý a náročný běh s vrcholem na Králickém Sněžníku. V minulosti se zde konalo MČR v běhu do vrchu nebo kvalifikační závod MS v běhu do vrchu. Závod se těší velké oblibě i vzhledem ke kvalitní pořadatelské práci TJ Iscarex Česká Třebová, jejíž členové v čele s Janem Šimůnkem zajišťují pro závodníky dobré zázemí, pestrý kulturní program a v neposlední řadě také bohatou tombolu.

Horský běh na Lysou horu (1.6.) je terénově náročným závodem, který spolehlivě prověří vrchařské kvality závodníků. Zřejmě právě proto se zde po pouhých dvou letech opět koná kvalfikace závodníků na ME v běhu do vrchu, které se koná 6.7.2013 v bul­harském městě Borovets. Na vrcholnou evropskou akci mohou odjet až čtyři muži, ženy a junioři a tři juniorky.

O kvalifikaci závodníků na MS stylem nahoru-dolů v polském městě Krynica-Zdrój se letos postará závod Velká cena Zadova (17.8.), kterou ve známém lyžařském středisku na Šumavě již 14. rokem pořádá člen ČAS Jindřich Linhart. Shodou okolností bude právě on jakožto zástupce Českého atletického svazu doprovázet českou výpravu na MS. V Polsku nás může reprezentovat až šest mužů, čtyři ženy a junioři a tři juniorky.

Nutno dodat, že pořadí v kvalifikačním závodě neznamená automaticky nominaci. Ve hře mohou být také divoké karty, pokud o ně některý ze závodníků požádá. Konečné slovo má pak na základě návrhu nominace předsednictvo atletického svazu.

Věřte, že z téměř čtyř desítek závodů bylo velmi těžké vybírat reprezentační vzorek. Každý si nakonec musí vybrat sám. A že je z čeho vybírat!

Český pohár v běhu do vrchu


Autorkou článku je Iva Tržilová, studentka mezinárodních vztahů, která žije v Praze. Je příležitostnou novinářkou a nadšenou běžkyní, pro kterou je závod tím správným kořením běhu. Za pěkným závodním zážitkem neváhá cestovat třeba na druhý konec republiky, občas i mimo ni.