Slunečné počasí vyhnalo po zimě běžce z doupat. Důkazem toho je rovných 70 mužů a žen na 19. ročníku Vranského lesního běhu startu, čímž byl vytvořen nový účastnický rekord. Pokořen byl i rekord traťový. Ten nový má hodnotu 29:40 a má ho na svědomí vítěz závodu Petr Pechek (Kerteam). V ženách stejně jako loni suverénně vyhrála Petrova oddílová kolegyně Helena Poborská časem 18:29.

Program začal dětskými kategoriemi, kterým tu pořadatelé nechali skutečně velký prostor. Houfy dětí, které se od rána hemžily v prostorách startu, budily hezký dojem opravdu velmi vyhledávané akce. Na start se tu postavilo několik desítek desítek dětí počínaje kategorií broučci (0–3 roky) až po dorostence a dorostenky.

Deset minut před polednem přišla na řadu hlavní kategorie. Ženy a muži nad 50 let běželi jeden okruh o délce 4,3km, muži běželi tyto okruhy dva.

Účast Petra Pechka okomentoval s humorem sobě vlastním hlavní pořadatel Ondra Beran tak, že Petr dal přednost Vranskému lesnímu běhu před maratonem v Pchjongjangu. Tam měl Petr původně opravdu tento víkend startovat, leč nakonec do severokorejské metropole neodletěl z důvodu zrušení letu polských aerolinek.

„Jsem rád, že jsem si tu zaběhl, byl to pěkný závod. Bohužel na jaře je hodně mistrovských závodů, navíc se v tuto dobu připravuju na maraton a hodně zajímavých závodů, které bych chtěl běžet, prostě musím oželet. Pokud to půjde, rád si tu zaběhnu znovu i napřesrok,“ chválil pořadatele Pechek, který před dvěma dny oslavil třicáté narozeniny. Běželo se mi dobře, ale cítil jsem únavu po náročném tréninku, dodal ještě vítěz Pechek, který se za týden v Pardubicích postaví na start MČR v půlmaratonu.

Velmi dobře si vedl také triatlonista Michal Kovář z TJ Slavoj Pacov (29:56), který tu před dvěma lety vyhrál a dnes obsadil první místo v kategorii čtyřicátníků. Ač věkem již veterán, za vítězem Pechkem se držel velmi statečně s odstupem pouhých 16 vteřin, což jsou pouhé 2 sekundy za dřívějším traťovým rekordem. Michal se tuto sezónu závodí téměř každý víkend a běhá mu to velmi dobře. Nezbývá než popřát, ať forma vydrží.

Třetí místo obsadil časem 30:13 Antonín Rektor (Dead point), excelující v seriálu pražských kopců.

V ženách figurovaly hned tři favoritky: Lenka Šibravová, Zuzana Krchová a loňská vítězka Helena Poborská.

„Pro mě je hlavní dostat se jako první pod kopec. Pokud se mi to povede, pak budu věřit v obhajobu,“ mínila před startem kovaná vrchařka Poborská. Kopec byl táhlý a poměrně dlouhý, proto závodníci zvyklí běhat v kopcích měli trochu navrch. Silniční specialistka Šibravová (Kerteam) a dráhová běžkyně Krchová (Perňa systém) proti Poborské nakonec opravdu neměly šanci. Poborská doběhla v čase 18:29, Šibravové naměřili v cíli 18:52 a Krchové 18:57.

„Zuzka mně dala pořádně zabrat, předběhla jsem ji až kousek před cílem“, uznala kvality soupeřky Šibravová, která se stejně jako Pechek chystá po dvou letech opět postavit na start pražského maratonu. „Běželo se mi dobře, únavu po půlmnaratonu, který jsem běžela minulý týden v Praze, jsem necítíila“, usmívala se Šibravová.

Krchová se zdála být se třetím místem spokojená. „Nemám naběhanou rychlost, teď přes zimu jsem moc netrénovala, spíš jsem jezdila na kole, což je dobré spíš jako vytrvalostní trénink,“ řekla v cíli svěřenkyně stále výborného mílaře Jana Pernici.

Klidné počasí zčeřila drobná přeprška, která se přehnala po doběhu závodníků. Pod plátěným přístřeškem naštěstí bylo místa dost, takže počasí nikoho neodradilo od čekání na vyhlášení. To všem zpestřovala hrající hudba, mluvené slovo a také něco dobrého k zakousnutí.

Výsledky:

Muži 18–39 let

Ženy 19–34 let

Muži 40–49 let

Ženy 35–44 let

Ženy 45–54 let


Autorkou článku je Iva Tržilová, studentka mezinárodních vztahů, která žije v Praze. Je příležitostnou novinářkou a nadšenou běžkyní, pro kterou je závod tím správným kořením běhu. Za pěkným závodním zážitkem neváhá cestovat třeba na druhý konec republiky, občas i mimo ni.