Víte, že malé děti nezačínají své první krůčky chodit, ale rovnou běhat? Že dětské běhy s kuřetem vydělaly už přes sto tisíc korun? Jak se trenéři malých atletů umějí postarat o nudle z nosu a rozvázané tkaničky? A jak běhají se svými dcerami Kateřina Neumannová, nebo Lukáš Konečný? O tom všem vypráví šestý díl magazínu TEMPO. V premiéře dnes ve 22.15 na ČT Sport.

Aby dítě běhalo, potřebuje k tomu důvod a ten mu musí dát dospělý, rodič nebo učitel. Dítě bychom však neměli od malička k něčemu nutit. „Ale spíš ho namotivovat, aby získalo základy obecné pohyblivosti, naučilo se ovládat své tělo. K tomu může sloužit i běh a pohybové aktivity s ním spojené. Jak si můžete užít krásnou hodinku se svými dětmi, jak se můžete společně nadchnout k pohybu? Stačí vymyslet pár nápadů, hrát si,“ říká běžecký trenér Miloš Škorpil a ukazuje pár příkladů ve své škole.

Pak se podíváme i na závody, tentokrát samozřejmě dětské. Reportéři Tempa točili Aprílový běh s kuřetem v Praze a krajské semifinálové kolo Juniorského maratonu v Plzni. I tady se můžete inspirovat, jak zažehnout závodnický plamen.

O tom, jak a kdy se začít běhání věnovat seriozně v atletickém klubu vypráví jeden z nejuznávanějších mládežnických trenérů Michal Halbich ze známého SK ZŠ Jeseniova v Praze. „V pozdějším věku už jde také o komunitu, že se děti cítí součástí nějaké skupiny a v ní se rozvíjejí,“ vysvětluje.

„Běhání je fenomén mezi ostatními sporty a základ pro ně. Nedám pro něj dopustit, běhal jsem celý život. Poslední dva roky jsem přibrala Lucku a chodíme na Rodinný běh pražského maratonu kvůli atmosféře. I pro mě osobně je velkým zážitkem,“ říká o nastavení běžecké motivace pro čtyřkilometrový závod u své dcery olympijská vítězka v běhu na lyžích Kateřina Neumannová.

„Je dobré, že děti vidí tátu a pak ještě dostanou medaili, to je přece super odměna,“ říká otec tří dcer, profesionální mistr Evropy v boxu, ale také výborný běžec Lukáš Konečný, který zaběhl předloni desítku v Ústí nad Labem v dešti a v teplákách hluboko pod čtyřicet minut.

Nechybí tradiční rubriky – Běžecká tělocvična Davida Hufa, který předvádí druhý dynamický cvik. A soutěž o ceny, kde můžete vyhrát i startovní číslo na květnový Volkswagen Maraton Praha.

Takže? Už laďte Tempo!


Autorem reportáže je Tomáš Nohejl, sportovní novinář, běžec, triatlonista, lyžař atd., a majitel komunikační agentury. Baví ho cestovat za sportem a poznávat zajímavé lidi, prostě „být u toho“, kde se něco děje a vzniká.