Předloni zima, loni první jarní bouřka a letos vedro až dusno. Takové podmínky se za poslední roky vystřídaly na Jardově kopci. Těžko říci, co z toho je pro běžce příznivější. Včera se do Šáreckého údolí vypravilo 117 běžců, což je na všednodenní závod úctyhodné číslo.

K vysoké účasti jistě pomohl fakt, že na Jardově kopci se sbírají body hned dvou seriálů závodů, a sice Poháru do kopců v Praze a okolí a také poháru BONBON, což je zkratka pro Běžecký oddíl neambiciózních běžců. V cíli byli první Jan Kopáček z SK Chrást (8:26) a Kamila Gregorová, která zvládla po včerejším traťovém rekordu na Jarním běhu Olympu urazit 2,2 km dlouhou trať se 120 metrovým převýšením v čase 9:02.

Kamila byla letos jedinou zástupkyní Kerteamu. V minulých ročnících tu přitom často startovali například Petr Pechek, Dalibor Slovák nebo Helena Poborská. Nemusím dodávat, že vždy zaujímali přední místa. Úlohu reprezentanta oddílu tedy Kamila zvládla na výbornou, ostatně stejně jako loni. Kvalitní traťový rekord Ivy Milesové z roku 2007 se však zdaleka neotřásal.

Startovalo se ve čtyřech vlnách, ženy jako první a Kamila to celou dobu táhla. „Po včerejším závodě jsem se unavená necítila, běželo se mi dobře. Jen jsem neměla soupeře. Klidně bych soupeřila s chlapama nebo s veteránama, hlavně neběžet úplně sama. To se pak na traťový rekord útočí těžko,“ uvedla Kamila, která přímo z cíle běžela domů za dětmi.

Na druhém místě jsem skončila já s cílovým časem 10:25, což je oproti minulým letům zlepšení o více než minutu. Svoji tradiční soupeřku Lenku Borovičkovou jsem tu dnes neměla, tak jsem vlastně stejně jako Kamila běžela úplně sama. Vzhledem k času jsem moc spokojená. Nikdo přede mnou, nikdo za mnou, tak jsem nemusela jít finiš „na krev“.

Třetí místo tentokrát patří stále výborné Karle Mališové, která s přehledem ovládla svoji veteránskou kategorii.

Mezi muži se díky již zmíněným startům ve více vlnách neodehrával přímý souboj. Po nejstarších veteránech, kterým kraloval Ivan Minčev, vyrazili na trať čtyřicátníci, mezi kterými suverénně vyhrál Jirka Wallenfels (8:28). Ten nakonec skončil celkově těsně druhý, když se před něj dostal časem 8:26 o kategorii mladší orientační běžec Jan Kopáček z SK Chrást. „Na tu bídu to bylo dobrý,“ komentoval své umístění Wallenfels, který o víkendu míří na silniční pětadvacítku na Hluboké. Ta je Jirkovým oblíbeným závodem, kvůli kterému oželí i mistrovský půlmaraton v Pardubicích.

Jako třetí celkově se umístil paraglidista Honza Škrabálek. Ten měl cíl jasný: „Umístit se co nejlépe při vynaložení co nejmenšího úsilí“ :-) Jelikož sám uznal, že na Jirku Wallenfelse by asi neměl, je jeho záměr splněn. V cíli každopádně vypadal spokojeně.

Závěr večera patřil opékání buřtů a posezení na zahradě u pořadatele Jardy Macáka. Nevím, jestli se mi to zdá, ale zřejmě se tradiční pozávodní akce rozkřikla a na zahradu u domku v Šáreckém údolí zavítá rok od roku více běžců zapít svůj výkon. Já odcházela po deváté hodině a ještě to tam žilo.

Dalším závodem poháru Běhů do kopců v Praze a okolí je 25.4. Komořany-Čihadlo. Dalším závodem Poháru BONBONu je už tuto sobotu (20.4.) Pardubický půlmaraton.

Výsledky

Foto 68× – Honza Herda


Autorkou článku je Iva Tržilová, studentka mezinárodních vztahů, která žije v Praze. Je příležitostnou novinářkou a nadšenou běžkyní, pro kterou je závod tím správným kořením běhu. Za pěkným závodním zážitkem neváhá cestovat třeba na druhý konec republiky, občas i mimo ni.