Sedmý díl televizního běžeckého magazínu TEMPO vypráví především o srdci, únavě a jak jí čelit. Uvidíte v premiéře na ČT sport v úterý 23. dubna ve 21.45. A pak v reprízách ve středu ve 12.15, v sobotu v 8.30, nebo v neděli v 5.25.

Běh, srdce, únava – jak se to rýmuje? „Běh by nám měl pomoci od stresu,“ říká v Běžecké škole Miloš Škorpil. Takže tentokrát nečekejte žádné složité cviky, přesně nalajnovaná tempa. Ale „jen“ radost hledání z běhu.

„Naslouchejme tělu a respektujme jeho požadavky. Tak dosáhneme progresu,“ nabádá k jednoduchému receptu proslulý běžecký guru. K tomu a hledání optimálního tempa pomůže i dýchání nosem. „Naučili jsme se odstresovat,“ konstatuje na závěr se svými žáky.

David Huf pak v Běžecké tělocvičně nabídne třetí dynamický cvik. Všechny předcházející, myšleno i díly pořadu, si můžete najít na ivysilani.cz nebo na youtube. Takže o nic nepřijdete, kdo jste náhodou některou část propásli, nebojte.

Reportážní kamera TEMPA se vydala na běh Okolo Pálavy. Jak obtížné/jednoduché je v době běžeckého boomu/přesycenosti uspořádat úplně nový závod? To uvidíte v místech, která hlásí zmínky osídlení už v pravěku. Na břehu Novomlýnské nádrže, v soutěskách i mezi vinicemi. Spolu s olympijským vítězem v pětiboji Davidem Svobodou pak navštívíte i první letošní Run tour v Českých Budějovicích.

O zdravém běhu hovoří zajímavě Miloš Matouš, primář Institutu sportovního lékařství v Praze. Proč podstoupit funkční zátěžový test na běhátku nebo cyklotrenažeru, i když nejste reprezentant v maratonu? To se dozvíte právě tady.

A když jsme u toho srdce… Za tklivých tónů ze seriálu Nemocnice na kraji města nám bude o svém vztahu k běhání vyprávět profesor kardiochirurg Jan Pirk. Unikátní záběry z operačního sálu doplní i jeho běžecké kroky v Krčském lese. Jestliže na zahradě kliniky volně pobíhají mufloni, pan doktor jako by na oplátku zase pravidelně do jejich sousedního hájemství. „Protože tu mají občerstvovací stanice s tím nejlepším iontovým nápojem,“ vysvětluje svoji náklonnost.

Nechybí ani soutěž o slušné ceny. Dívejte se a vyhrajte. Těchto patnáct minut u toho nemusíte běžet.


Autorem reportáže je Tomáš Nohejl, sportovní novinář, běžec, triatlonista, lyžař atd., a majitel komunikační agentury. Baví ho cestovat za sportem a poznávat zajímavé lidi, prostě „být u toho“, kde se něco děje a vzniká.