Bohaté startovní pole nabízí i letos Volkswagen Maraton Praha, který se koná v neděli 12. května. Zaútočí afričtí běžci na rekordní časy závodu? „Máme kvalitní běžce, pokud vyjde počasí, můžeme si dovolit na to pomyslet,“ říká Jana Moberly, manažerka elitních atletů.

Číslem jedna a tudíž i největším favoritem bude Albert Kiplagat Matebor. 32letý keňský běžec dokázal zaběhnout předloni ve Frankfurtu čas 2:05:25. A Kiptanuiův rekord v Praze z roku 2010 má hodnotu o 14 vteřin horší.

Matebor se vrací po pauze v plné formě. Vydělal si už na farmu a rád se věnuje poslechu keňské hudby. Před dvěma lety vyhrál slavný göteborský půlmaraton.

Jen o něco pomalejší byli jeho krajani Mariko Kiplagat Kipchumba (2:06:05) a Benjamin Kolum Kiptoo (2:06:31). „Ti všichni si mohou vzájemně pomoci k času okolo 2:06,“ předpovídá Jana Moberly.

Chystá se i Philemon Limo, který na české půdě zaběhl řadu výborných časů při půlmaratónech a na Mattoni Grand Prix desítce drží stále rekord 27:34.

Proti nim nastoupí eritrejská dvojice Yonas Kifle (2:07:34) – Amanuel Mesel. Tohoto teprve 22letého běžce, který při nedávném Hervis 1/2Maratonu Praha odvážně prohnal světového rekordmana Zersenaye Tadeseho, čeká maratonská premiéra.

Mezi ženami se pražská dlažba těší na známou 35letou keňskou atletku Lydii Cheromei (2:21:30 loni v Dubaji). Už ve třinácti získala titul juniorské mistryně světa v přespolním běhu, byla i na olympiádě v Atlantě 1996 a Sydney 2000. Předloni v Praze zaběhla traťové rekordy v půlmaratonu i v maratonu. A loni byla mj. čtvrtá na mistrovství světa v půlmaratonu.

„To je záruka kvality. Letos začala trochu později a znovu si vybrala Prahu, přestože měla nabídky i z jiných prestižních maratonů. Určitě nepoběží sama, pět žen může útočit s ní na rekord,“ dodává manažerka elitních běžců. Hodnota rekordu závodu je 2:22:34.

Pozornost zasluhují i další Keňanky Caroline Rotich, o čemž svědčí její výsledek z newyorského půlmaratonu, a Philes Ongori. Etiopský blok tvoří Koren Jelela (2:22:43) a Ehitu Kiros (2:23:39).

Elitní pole doplňují běžci ze Zimbabwe, Etiopie, Estonska, Švýcarska, Velké Británie, Japonska, Ruska, Ukrajiny, Irska a Maďarska.

Velmi zajímavé očekávání slibuje souboj o český titul. Chybí sice olympijský účastník Jan Kreisinger, který letos dává přednost kratším distancím. Nastoupí však Petr Pechek a Robert Krupička, oba mají už zaběhnuto pod 2:19. Kromě silnice oba nasbírali řadu úspěchů v bězích do vrchu nebo trailech.

A prohnat je mohou i půlmaratonský mistr a držitel letošního nejlepšího času Vít Pavlišta (už běžel maraton za 2:20:42), nebo Jiří Homoláč, který byl nejlepším tuzemským běžcem na dubnovém Hervis 1/2maratonu a loni běžel maraton 2:21:06.

Poběží i česko-slovenský vytrvalec, účastník dvou olympijských her, Róbert Štefko. Dnes už 43letý trenér Kreisingera a dalších, dokázal maraton za 2:09:53, k čemuž jeho nástupci vzhlížejí s nedostupným obdivem.

Mezi ženami by ráda ukázala své kvality Petra Pastorová, ostravská matka tří synů a svěřenkyně legendární rekordmanky Aleny Peterkové. Zatím má zaběhnuto 2:39:42. Vyzyvatelkou bude také maminka a orientační běžkyně Radka Churaňová.


Autorem reportáže je Tomáš Nohejl, sportovní novinář, běžec, triatlonista, lyžař atd., a majitel komunikační agentury. Baví ho cestovat za sportem a poznávat zajímavé lidi, prostě „být u toho“, kde se něco děje a vzniká.