Závod do vrchu Komořany-Čihadlo patří v seriálu pražských kopců mezi nejstarší a také nejoblíbenější závody. Těžko říci, zda tomu tak je díky příjemné běhavé trati, přátelskému posezení na zahrádce u oroseného piva, kulturnímu programu či tombole.

Jisté je, že se dnes na startu sešlo 107 závodníků, na něž čekala 5km dlouhá trať s převýšením 180 metrů. Vítězi jubilejního 20. ročníku se stali Antonín Rektor a Kamila Gregorová.

Obě jména jsou mezi pražskými kopcaři notoricky známá. Antonín Rektor (Dead Point, čas 19:28) si pro vavříny doběhl po sobotním Pardubickém půlmaratonu, který urazil v pěkném čase 1:14:36. Sil mu na dnešek očividně zbylo ještě dost, neboť druhému Tomáši Koutnému nadělil rovných 18 vteřin. Pouze tito dva borci to do cíle stihli v čase pod 20 minut.

Třetí doběhl orientační běžec a vítěz minulého závodu kopcařského poháru Jan Kopáček z SK Chrast (20:04). Stejně jako minule nechal za sebou prvního veterána Jirku Wallenfelse jen o ždibec a stejně jako minule běžel každý v jiné startovací vlně. Přímý souboj těchto dvou borců by byl jistě zajímavou podívanou. Jirkovi v cíli naměřili čas 20:10. Ostatní veterány tak porazil o parník, když druhý Jan Škrabálek běžel za 21:12.

Orientační běžci v Komořanech

Mezi mužskými medailisty se vyjímá jen jeden orientační běžec, přesto to na startu vypadalo, jako by si „orienťáci“ dali dnes v Komořanech dostaveníčko. Kromě Honzy Kopáčka a vitězky Kamily Gregorové dorazil i bývalý juniorský reprezentant v OB Tomáš Bořil, který se po letech vrací k závodění.

Objevili se tu také manželé Katka a Tomáš Matrasovi, jinak výborní rogainingoví běžci. Pokud je pro někoho výraz rogaining velkou neznámou tak jako donedávna pro mě, pak vězte, že jde o terénní běh s mapou pro 2–5 členný tým, který se běhá na čas 6, 12 nebo 24 hodin. Uznejte, že proti tomu musí být dnešních hladkých 5 km procházka růžovou zahradou.

Katka Matrasová se umístila mezi ženami druhá, když ji první Kamila Gregorová nedostižně utekla hned po startu. Kamila běžela rovných 21 minut, Katka byla v cíli za 22:15. „Nevěděla jsem vůbec, jak na tom jsem, v zimě jsem moc neběhala kvůli nataženým svalovým úponům ve stehně, tak nemám natrénováno“ říká Katka, která je původem z Chrastu u Chrudimi, ale jelikož bydlí s manželem v Praze a podezřele se zajímala o další závody kopcařského seriálu, můžeme se možná těšit na novou tvář.

Dobrých běžců není nikdy dost a Poháru, v němž se již několik let opakují víceméně tatáž jména, by rozvíření stojatých vod určitě prospělo.

Jak zvládat chůzi, běh i orienťák

Třetí Lenka Borovičková (VSK Chemie Praha, 23:08), která je právě jednou z pravidelných účastnic, se na pohárovém závodu objevila poprvé od ledna. „V zimě jsem běhala orienťáky a teď zjara jsem měla chodecké závody. Na chůzi se chci teď více zaměřit“, podotýká Lenka, která si z březnového mistrovství Evropy veteránů ve španělském San Sebastianu přivezla bronz z chodeckého závodu na 3000m. Běžkyni, která ještě donedávna preferovala orienťák, závody na dráze prospívají.

Obzvlášť na dnešní běhavém kopci se rychlost dost hodila a Lenka překvapila i svoji velkou soupeřku Markétu Hospodarzovou. V tuto chvíli ještě Lenka netuší, jestli se bude letos zaměřovat na Pohár kopců v Praze. V kategorii ji letos přibyla mnohačetná vítězka Poháru Helena Poborská. Ta dnes ke startu dorazila na kole, ovšem se zpožděním. Startovala společně s veterány mimo soutěž, ale čas by ji pohodlně stačil k celkovému druhému místu.

Měli jsme i jednu milou návštěvu. U prezentace byla v cyklistickém dresu k zahlédnutí Jarmila Urbanová, úspěšná vytrvalkyně a historicky první ženská vítězka Běchovic, která se narozdíl od svého životního partnera Bohdana Müllera na závodech téměř vůbec neobjevuje. Dnes udělala vyjímku.

Trať byla stejně jako každý rok výborně značená šipkami a fáborky. Díky teplému počasí, které nás po nekonečné zimě poctilo svou návštěvou, nebylo na trati bláto. I přesto došlo u jedné závodnice na trati k drobnému pádu v místě, kde se klikatí cesta v údolí a je třeba rychle vybírat zatáčky. Do cíle v místě bývalé raketové základny na Čihadle, jejíž pozůstatky jsou mimochodem stále patrné, ale doběhli všichni.

Teď už zbývá jen sbírat síly na další bodovaný závod, kterým je veteránské mistrovství republiky v běhu do vrchu Lochovice-Plešivec.

Výsledky


Autorkou článku je Iva Tržilová, studentka mezinárodních vztahů, která žije v Praze. Je příležitostnou novinářkou a nadšenou běžkyní, pro kterou je závod tím správným kořením běhu. Za pěkným závodním zážitkem neváhá cestovat třeba na druhý konec republiky, občas i mimo ni.