Sklizeň rekordů v seriálu silničních běhů Mizuno Running Cupu pokračuje. I čtvrtý letošní závod, jablonecký Běh do pohody překonal historická účastnická maxima. Navzdory chladnému a deštivému počasí na severu. Zásluhou vítězů Jana Kreisingera a Kateřiny Kriegelové přidal i oba nejlepší časy.

Kreisinger se vydal na sólo závod start – cíl. Už po prvním ze tří 3,3 km okruhů vedl o půl minuty před štafetou a heřmanickým Podroužkem. Náskok pak stupňoval každým kolem. „Nečekal jsem, že by sem přijel kvalitnější soupeř, ale plánoval jsem to jako dobrý tempový trénink,“ říkal maratonský olympionik z Londýna 2012. „Je to tady moc hezký, ale těžký,“ hodnotil trasu.

Příští týden se chystá na mistrovskou desítku na dráze v Domažlicích. „Ale tam si myslím jen na slušný čas okolo třiceti, umístění nepředpokládám,“ vypráví. Sám se teď považuje spíš za „žoldáka“, který objíždí kvalitní silniční závody doma i za hranicemi a vydělává. Až v červnu se chystá na domácí českobudějovický půlmaraton.

Druhý skončil se ztrátou 2:06 minuty Dušan Podroužek a třetí také nezničitelný pacovský už přesčtyřicátník Michal Kovář.

Mezi ženami potvrdila dominanci v seriálu Kateřina Kriegelová. I drobná dívka z Velkých Losin,m působící v Praze, jako by měla v sobě nezastavitelné dynamo. V sobotu pardubický půlmaraton, středa Pardubická devítka a dnes – rekord v Jablonci… „Jo, ale teď to cítím, bolí mě celý člověk,“ říkala v cíli, kam jako jedna z mála doběhla v krátkém dresíku.

První kolo ztrácela asi sto metrů na držitelku traťového rekordu Terezu Zuzánkovou, ve druhou ji předběhla a ve třetím udržela srovnatelný předstih. „Bylo to napínavé, ale ten poslední výběh u přehrady mi dal opravdu zabrat, brala jsem z posledních sil,“ usmívala se jinak také dvojnásobná vítězka seriálu Salomon Trail Running Cupu. Třetí pak byla dalších deset vteřin zpátky Lenka Šibravová.

Navzdory nepříjemnému počasí si závod uchoval atmosféru. Přičinili se o ni i VIP zimní sportovci, kteří startovali, rozdávali ceny i podpisy. Král bílé stopy Stanislav Řezáč, biatlonistka Gabriela Soukalová, anebo nejlepší český sdruženář Miroslav Dvořák podpořili velkou jabloneckou sportovní rodinu.

A další ještě sami běželi, třeba Tomáš Kálal, člen týmu Žižkovští tygři, který jezdí laufařskou sérii Ski Classic, Iveta Fořtová, dříve Zelingerová, bývalá členka národního týmu v běhu na lyžích, či Šárka Sudová, bývalá reprezentantka v akrobatickém lyžování a dnes reportérka Českého rozhlasu. Anebo Simona Vlašimská, jedna z členek letošních Woman´s Challenge.

Výsledky


Autorem reportáže je Tomáš Nohejl, sportovní novinář, běžec, triatlonista, lyžař atd., a majitel komunikační agentury. Baví ho cestovat za sportem a poznávat zajímavé lidi, prostě „být u toho“, kde se něco děje a vzniká.