První máj platí za svátek práce, ale třetí rok už také trailového běhu. Na boskovickém Masarykově náměstí startuje Běh za sedmizubým hřebenem, první podnik Salomon Trail Running Cupu. Pořadatelé vyslyšeli přání závodníků, prodloužili trať na 12,5 km a poslali je mnohem víc do terénu do Pilského údolí včetně prudkého výběhu na závěr. Máte se na co těšit!

Běh za sedmizubým hřebenem, v němž se počítá i soutěž týmů, patří do sportovně-kulturní akce Boskovické běhy, která obsahuje také zámecký běh na 3 km, lidový nesoutěžní běh na 800 metrů a samozřejmě dětské závody. Na náměstí bude stát Strom lásky (nejen) pro zamilované běžce i diváky. Místní tu už od začátku února vedou program Trénuj s námi.

„Rádi bychom překonali rekordní tisícovku účastníků,“ přeje si Hana Trnečková z pořadatelského týmu. Jako lákadlo slouží bohatý doprovodný program. Ukáže se tu olympijská vítězka Kateřina Neumannová, ale i třeba známá kapela Fleret a další. Atmosféra v pokročilém odpoledni, startuje se až v 15.20, tu bývá skutečně strhující, na vrcholek náměstí do cíle vás okolofandící lidi prostě dotlačí.

Před (nebo spíš po – jak zbudou síly) můžete pokračovat ve výletě do Moravského krasu. „Doporučuji návštěvu westernového městečka ze dřeva a kamení, kde se natáčel film Western story. Čepují tam kolaloku, dá se jezdit na koních nebo střílet z luku. Anebo si dejte pivo u mlynáře, který dává prohlídky jak ve filmu Na samotě u lesa,“ dodává Trnečková, která ve městě žije.

Boskovice mají také proslulou židovskou čtvrť, kde se koná významný hudební festival Unijazz. A na zámku v empírovém slohu vás pozve zdejší bývalá vychovatelka studentek pedagogické školy Olga Oldřichová, dříve Šicnerová. Olympionička z Londýna, ale z roku 1948, kde skončila sedmá v běhu na sto metrů! „Ale nejvíc v kuse jsem uběhla snad jen kilometr,“ usmívá se.

Na startovní listině jsou výborní běžci, nejen z Brna a okolí – i když víkendová mistrovská desítka v Domažlicích zřejmě ubrala pár skutečných hvězd. Nechybí obhájce vítězství Jan Kohut a jeho týmový druh z Newline Lukáš Olejníček, nebo ultralegenda Daniel Orálek. Chystá se Kamila Gregorová, nebo loňská královna STRC Kateřina Kriegelová, která má poslední dny skutečně nabitý program. Na nejlepší čekají ceny ve výši 36 000 Kč.

Na Sedmizubém hřebeni se sbírají první body do letošního seriálu STRC ve všech věkových kategoriích. Pouze Boskovice zůstávají pamětníkem všech tří ročníků. Lipno a Golfový areál v Motole vstoupily do série úspěšně loni. Nadcházející ročník přináší tři novinky. A další čtvrtá, jako luxusní bonus, visí ještě ve vzduchu příprav.

Tou první je už osmého června výběh na Králický Sněžník a zpět, ojedinělá 30 km dlouhá výzva… Pak na podzim vstoupí do seriálu tradiční Lesní běh z Říčan známého veterána Miloše Smrčky. A po něm se vyznavači přírodních běhů vydají podruhé na Moravu, tentokrát do Beskyd.

„Babice jsme zaměnili za tradičnější Říčany. A chtěli jsme se dostat i dál na Moravu. Nejdrsnější výzva bude Králický Sněžník, pro závodníky i pro nás, pořadatele. Běhá se tu závod do vrchu, ale my jsme přidali i cestu nazpátek. Věříme, že se nám v nádherné přírodě podaří vytvořit běžecký svátek, který přiláká lidi z celé země,“ říká Martin Dvořák z agentury Sportgroup, vedoucí celý seriál.

Jako vždy bude pražské finále STRC kvalifikací na mistrovství světa v trailovém běhu Xduro na havajském ostrově Oahu, kde před dvěma lety získal Petr Pechek skvělé druhé místo. A jen škoda termínové kolize s krosovou Evropou, že se tam loni nemohli vypravit Milan Kocourek a Pavla Schorná-Matyášová… Tak, kdo se letos vydá do míst, kde se natáčel Jurský park?

Tradiční videoprohlídku tratí najdete na webu seriálu, čerstvá je zde.

Program Salomon Trail Running Cupu 2013

1.5. Běh za sedmizubým hřebenem Boskovice 12,5 km

8.6. Dolní Morava – Králický Sněžník 30 km

24.8. Lipno Sport Festival 12 km

5.10. Lesní běh Říčany 11 km

12.10. Ondřejnická patnáctka Beskydy 15 km

3.11. Přebor Prahy v krosu – golf Motol 8 km


Autorem reportáže je Tomáš Nohejl, sportovní novinář, běžec, triatlonista, lyžař atd., a majitel komunikační agentury. Baví ho cestovat za sportem a poznávat zajímavé lidi, prostě „být u toho“, kde se něco děje a vzniká.