Nejen skvělí běžci, ale také další významné osobnosti se pravidelně zapisují do startovní listiny Volkswagen Marathonu Praha. Letos 12. května poběží dva mistři světa v boxu István Kovács a Dariusz Michalczewski a jen trenérovo důrazné doporučení zastavilo třetího, Lukáše Konečného, aby je doprovodil!

„Čeká mě obhajoba titulu, koncem června blízko českých hranic. Jsem v přípravě, zápas ale ještě není stoprocentně potvrzen,“ vysvětluje Lukáš Konečný, pravidelný účastník Ústeckého půlmaratonu.

„Když jsem v tréninku, taky dobře běhám, takže jsem se chystal a těšil i na výkon, že bych to dokázal zaběhnout. Jenže trenér mi to zakázal, že bych byl dlouho unavený a malátný a jistě by to celkovou přípravu ovlivnilo,“ mrzí českého boxera. Každopádně však přijede své kolegy do Prahy na start povzbudit a se svými dcerkami si dá aspoň Rodinný běh.

István Kovács, v současnosti evropský viceprezident federace WBO, bývá jeho supervizorem při vrcholných zápasech. Nyní 42letý muž patří k nejvýznamnějším maďarským boxerům poslední éry. Má olympijské zlato z Atlanty 1996, k tomu tituly amatérského mistra světa i Evropy, v roce 2001 získal i profesionální pás světového šampiona WBO.

Původem fotbalista, přezdívaný Kobra nebo Ko-Ko, byl dvakrát zvolen maďarským Sportovcem roku. Potkat ho můžete i v jeho úspěšné restauraci Box Utca v Budapešti.

Dariusz Michalczewski byl zase v ringu známý pro svůj atraktivní styl jako Tiger. Je mu 45, pochází z Gdaňska. Získal titul mistra Evropy a v roce 1988 emigroval do Německa. Tady se brzy vypracoval do jednoho z nejlepších profesionálů. Celkem 23× obhájil titul mistra světa WBO.

A jen jediný zápas ho dělil od historického rekordu Rockyho Marciana ve šňůře zápasů bez porážky, měl jich osmačtyřicet. V Německu se prodává energetický nápoj s jeho jménem. Kamarádí se známou hollywoodskou hvězdou Markem Wahlbergem (hrál mj. Planeta opic, Fighter,…), známým také jako zpěvák Marky Mark. Ten mu věnoval jeden ze svých songů No Mercy a Michalczewski sám v něm mluví polsky.

Oba boxeři přijedou sami ze svého zájmu, nejedná se o žádnou promo akci. „Bavili jsme se o tom už v zimě. Říkali mi o svých plánech a chtěli mě jako průvodce,“ potvrzuje Lukáš Konečný.


Autorem reportáže je Tomáš Nohejl, sportovní novinář, běžec, triatlonista, lyžař atd., a majitel komunikační agentury. Baví ho cestovat za sportem a poznávat zajímavé lidi, prostě „být u toho“, kde se něco děje a vzniká.