Již podruhé během jedenácti let se v rámci závodu Lochovice-Plešivec konalo mistrovství republiky veteránů v běhu do vrchu.

Kromě toho se zde vyhlašoval Přebor středočeského kraje a získávaly se zde cenné body do Českého poháru běhů do vrchu a také Poháru do kopců v Praze a okolí. Kromě příležitosti rozhýbat tělo tady bylo hned několik důvodů, proč se do Lochovic vydat. A vědělo to jistě i rekordních 207 běžců, kteří dnes na „nejkrásnější horu Brdských lesů“ vyběhli.

Vítězem a novopečeným veteránským mistrem se stal David Gerych. Z žen si nejlépe vedla Pavla Havlová, veteránskou mistryní se pak stala celkově druhá Iva Milesová.

Lochovice se dosud pokaždé konaly počátkem července, takže závodníci jsou tu zvyklí běhat v úmorných vedrech. Jednou jsem tu zažila i pěknou bouřku a dnes ráno to na ni skoro také vypadalo. Nakonec se ale počasí umoudřilo a běželo se v ideálních běžeckých podmínkách. Bez deště, pod mrakem, lesní cesty až na vyjímky suché. Když začalo po doběhu bežcům na cestu dolů svítit sluníčko, vypadalo to opravdu jako na objednávku.

Oba veteránští mistři jsou veterány teprve druhým rokem a David Gerych (AK Kroměříž, čas 24:11) přitom obstál v souboji s mnohými mladšími. Aby ne, svého času byl také reprezentantem ČR v běhu do vrchu. Kopce prý přitom letos vůbec neběhá a také právě proto začal od startu volněji.

„Jsem v Lochovicích poprvé, tak jsem nevěděl, co mě čeká. Navíc jsem měl dojem, že to mělo být o trochu delší. Od prvního stoupání jsem se ale ze třetího místa dostal do čela a už jsem si to hlídal,“ řekl pro BezvaBĚH Gerych. Ten se už příští týden společně s manželkou Michaelou Gerychovou (dříve Mannovou), která byla dnes čtvrtá, zúčastní polovičního ironmana na Mallorce.

Druhý skončil s větším odstupem rožmitálský triatlonista Milan Hochmut, který časem 24:42 vyhrál přebor středočeského kraje v kategorii muži.

Na záda mu poměrně dlouho dýchal berounský Honza Boček, který šel zpočátku společně s Hochmutem do vedení. Odstup Hochmuta a Bočka se ale postupně zvyšoval a nakonec Honza doběhl těsně před veteránem Jirkou Žákem. Čas Bočka je 24:56, Žákovi naměřili čas 25:01.

Boček ještě před nedávnem v době studií v Praze trénoval v pražské tréninkové skupině Kerteam, dnes se trénuje sám. Honza na policejní akademii přestoupil na dálkové studium a pracuje v Berouně jako policista, což má svá úskalí.

„Zrovna před dvěma dny jsme měli v rámci policejního cvičení víceboj, který se celý absolvuje v kanadách, se zbraní a zásobníkem u pasu. Jsem z toho trochu unavený, ale není to zase tak strašné,“ usmál se s tím, že hned dnes večer nastupuje noční směnu. Náročné to povolání.

Jak jsem tak poslouchala závodníky, zdálo se, že prubířským kamenem byl právě onen krpál krátce před polovinou závodu. V něm se rozhodlo o mužském pořadí na bedně a stejné to bylo i v ženách.

Zatímco v mužích byl David Gerych asi jediným favoritem, v ženách byly favoritky hned dvě. Pavla Havlová byla celých 6 let držitelkou traťového rekordu v Lochovicích a stejně jako Iva Milesová je reprezentační vrchařkou. Bok po boku holky běžely až pod onen „osudový“ kopec.

„Pak se Pavla utrhla a ač jsem se snažila, dotáhnout se mi ji už nepodařilo. Mrzí mě, že jsem se s Pavlou neudržela déle, ale zato jsem spokojená s časem (27:45),“ říká Milesová, která, jak už to u mladých veteránů a veteránek, veteránský titul neprožívá. „Závodím v Lochovicích už poněkolikáté, jezdím sem prostě proto, že se mi tento závod líbí,“ chválí zdejší trať Iva.

Pro vítězku Pavlu Havlovou to byl vůbec první závod na začátku sezóny. „Běželo se mi dobře. Čekala jsem, jak na tom budu a podle toho jsem si chtěla rozvrhnout další plány na celý rok.“

A jaké že to budou? „Určitě zkusím kvalifikaci na mistrovství Evropy v běhu do vrchu,“ těší se Havlová. Tam se ostatně chystá i Milesová. Jak holky uspějí, se dozvíme již prvního června v Běhu na Lysou horu.

Třetí doběhla Kateřina Matrasová, která je především závodnicí v rogainingu, ale poslední dobou ji vídáme i na vrchařských závodech, které se jí zřejmě zalíbily :-) Katku stále trápí potíže se svalovými úpony na stehnu. Přes problémy závodí a výsledky má slušné, přesto se BezvaBĚHu svěřila, že dnes „z toho nemá dobrý pocit“. Ivu Milesovou měla celou dobu na dohled a stále ji dotahovala, nakonec z toho byl čas 28:16.

Ženský titul v krajském přeboru středočeského kraje získala Andrea Frantová, která se po mateřské pauze vrací k závodění.

Asi nebyl nikdo, kdo by si dnes v Lochovicich nevzpomněl na loni zesnulého Iva Domanského, který zde každý rok sedával u stolku s prezentací a po závodě se ujímal moderátorské žezla.

V jednom ze sálů byla připravena výstava s názvem „Pocta Ivu Domanskému,“ v níž si běžci mohli Iva připomenout tak jak ho znali. Ivo nebyl jen běžec, chodec, ale také vášnivý cestovatel a poeta.

Váženým hostem byla Ivova dlouholetá partnerka Saša Šolcová (žili spolu 42 let!), která s Ivem po běžeckých závodech nikdy nejezdila a věnovala se výhradně chůzi, přesto dnes našla s mnoha běžci společnou řeč.

„To víte, domů Ivovi každou chvilku někdo volal, musela jsem se také v běžeckém světě orinetovat a některé telefonáty za něj vyřídit,“ usmívala se milá paní. Když paní Šolcová, které se výstava velmi líbila, poděkovala za to, že „běžci na Iva stále nezapomněli“, sklidila nekonečný potlesk.

Výsledky

Foto 413× – Iscarex


Autorkou článku je Iva Tržilová, studentka mezinárodních vztahů, která žije v Praze. Je příležitostnou novinářkou a nadšenou běžkyní, pro kterou je závod tím správným kořením běhu. Za pěkným závodním zážitkem neváhá cestovat třeba na druhý konec republiky, občas i mimo ni.