Za svou sportovní kariéru jsem měl příležitost trénovat i závodit v botách několika značek. Od sponzorů jsem pravidelně dostával špičkovou sportovní běžeckou obuv.

V dnešní době však již tolik nezáleží na samotné značce, ale spíše na tom, nakolik boty běžci sedí a nakolik mu vyhovují a cítí se v nich dobře a pohodlně.

Dnes k běhání vracím zhruba čtyřikrát týdně čistě v rámci rekreačního běhání na tratích okolo deseti kilometrů. Běhávám převážně na asfaltu, ostatně jako celý svůj život, výjimečně zabloudím i do terénu.

Před několika týdny jsem k testovacím účelům odzkoušel běžecké boty značky Diadora N-6100.

Obuv zaujme již na první pohled svým vydařeným vzhledem, kombinace modré a zelené barvy působí velmi svěže a originálně a nezapadá tak do tuctové šedi tradičních světlých barev běžecké obuvi.

Při prvním odzkoušení si majitel může všimnout dalšího kvalitního aspektu – bota je velmi lehká, materiál navíc prodyšný a vzdušný. Noha se v nich moc nepotí. Výborně se hodí i k použití během deštivého počasí a sportovec má přesto pocit, že má v botách stále sucho.

Po několika trénincích lze konstatovat, že je obuv vhodná na volné běhání a tempový způsob běhu. Využít ji lze i v rámci regeneračního běhání.

Doporučoval bych boty využívat na silnicích či zpevněném rovném povrchu, naopak by určitě nebylo ideální je pravidelně prošlapávat v terénu a na nerovných površích, existuje zde pak riziko zranění, navíc na běhání v terénu existuje spousta specializovaných druhů obutí.

Po měsíčním používání není na botě znát žádné výrazné opotřebení.

Celkově bych hodnotil boty kladně, zarazila mne dosti vysoká doporučená cena na internetu.

Boty nám k testování poskytla firma TERM, spol. s r. o., výhradní dovozce značky DIADORA pro český a slovenský trh.