Mistrovství České republiky v extrémním závodě štafet s názvem SMS.cz Adrenalin Cup, které se konalo v sobotu 29. června v Ostravici v Beskydech přivítalo ty nejlepší české i zahraniční sportovce ze čtyř outdoorových disciplín, tedy běžce-vrchaře, bikery, paraglidisty a kajakáře. Letos byl k vidění již 17. ročník této teamové soutěže po vzoru rakouského Dolomitenmana.

Organizátorem akce byla už tradičně agentura Seven Days Agency a den před startem měla zaregistrováno celkem 56 teamů, z toho rekordních sedm dámských. Nakonec jich z fotbalového hřiště v Ostravici odstartovalo „pouze“ 52.

Nás pochopitelně zajímala především úvodní běžecká část. Podle propozic měřila 16,0 km, avšak sporttestery s gps ukázaly na vrcholu Lysé hory o jeden kilometr méně. Na běžce čekalo převýšení 1145 m. Trať byla oproti minulým ročníkům pozměněna. Ubylo asfaltu, který byl nahrazen pěkným singletrackem a klikatým seběhem po sjezdovce. A kvůli stavbě nové horské chaty na Lysé hoře, byl závěr trati veden z jiné strany vrcholu. Tam se teplota pohybovala kolem příjemných 10°C. Celá trasa byla víceméně suchá, místy rozbahněná, díky typickým horským bystřinám.

Běh mužů rozhodovala rovina

Po startu se z pole běžců hned záhy oddělila čtyřčlenná skupina v čele s favoritem Robertem Krupičkou (Opava Net) a za ním se dlouho držel Ondřej Fejfar (Lawi team), Jan Havlíček (Ha-vel internet) a Polák Andi Dlugosz (Nemovitosti v Beskydech.cz). Zatímco se Krupička postupně vzdaloval a utvořil si několikaminutový náskok, tak na 13. km se Fajfar odhodlal k trháku a setřásl Havlíčka i Dlugosze a nadělil jim na kilometrovém travnatém traverzu více než minutu.

„Věřil jsem si, že bych mohl využít svých rychlostních schopností na rovině a tak jsem to zkusil asi 3 km před cílem na rovinaté avšak nepříjemné cestě s vysokou trávou a bahnem.“, prozradil Fejfar o vývoji na čele závodu.

V běhu tedy jistě zvítězil Robert Krupička v čase 1:11:13 hod., druhé místo si po úniku vysloužil Fejfar (1:13:54 hod.), třetí Jan Havlíček nadělil v závěrečném těžkém kamenitém stoupání polskému běžci více než čtyřicet vteřin.

Přestože je mladý Ondřej Fejfar především skvělým rovinovým běžcem na silnici nebo dráze, na Lysé hoře dokázal, že umí i horské běhy. Na Adrenalin Cup se zkusmo vrátil po pětileté pauze. A právě v Ostravici se 1.června kvalifikoval na Mistrovství Evropy v běhu do vrchu, které se odehraje začátkem července v Bulharsku.

V dalších disciplínách se o průběžné pořadí přetahovaly zhruba tři teamy, ale suverénní výkon v MTB předvedl bývalý cyklokrosař Václav Ježek (Lawi Team). Skvělým časem dokázal smazat ztrátu z běhu i paraglidu a v poklidu předával štafetu Ladislavovi Maroulovi. Ten si mohl dovolit sjet řeku Ostravici víceméně na jistotu, ale nakonec z vody vytahoval kajak jen asi jednu minutu před dotírajícím a skvělým Kamilem Mrůzkem (Opava Net). Vítězná štafeta tak protnula cílovou pásku na fotbalovém hřišti v čase 3:24:22 hod. a mohla se radovat z tučné prémie za vítězství. Druhou pozici tedy vybojoval team Opava Net (Krupička, Šotek, Sáblík a Mrůzek, 3:25:31 hod.) a třetí místo uhájil team Toyota ve skvělém složení zkušených bardů (Skalský, Škrabálek, Hruška a Kubričan, 3:28:03 hod.)

Výborná Metelková zadělala na vítězství

V kategorii žen byla konkurence o poznání slabší a bojovalo se v podstatě jen o první a druhé místo. Už v prvním stoupání zhruba od 3. km se do čela dostala zkušená vrchařka Táňa Metelková (Technika Brno Extreme Ladies) a na dohled ji dlouho měla Klára Moravcová (team Rakety). Na vrchol Lysé však dorazila prvně jmenovaná ve výborném čase 1:29:28 hod., druhá Moravcová předávala štafetu se ztrátou pěti minut. O třetím a čtvrtém místě sice nebylo rozhodnuto hned, ale Jana Nekvindová (Rychlý špunty) si ho pojistila dvouminutovou rezervou (1:57:16 hod.) před Šárkou Sudovou (team Vzhůru dolů, 1:59:34 hod.).

Celkově zvítězil team Technika Brno Extreme Ladies ve složení Metelková, Marková, Škarnitzlová a Anna Zástěrová) v čase 4:35:20 hod., a jen 2:40 min. za nimi do cíle dorazila kajakářka Pavlína Zástěrová (team Rakety). S obrovskou ztrátou a velkým výkonnostním rozdílem obsadil třetí místo team Rychlý špunty (5:23:16 hod.).

Celá akce byla v ohrožení

Přestože meteorologové předpovídali pro Beskydy a Lysou horu přímo hrozivé a hodně nepříznivé počasí s teplotou kolem 5 – 10°C a celodenním deštěm, nakonec jsme byli svědky ideálních povětrnostních podmínek, které si pochvalovali především bikeři a paraglidisté. A tak si organizátoři mohli oddechnout, protože se během týdne dokonce uvažovalo, že by se celá akce zrušila.

Dvoudenní akce s bohatým doprovodným programem vč. různých exhibicí se tedy vydařila na jedničku.

SMS.cz Adrenalin Cup 2013 se konal pod záštitou moravskoslezského hejtmana Miroslava Nováka a za podpory Povodí Odry, CHKO Beskydy, generálního partnera akce, portálu SMS.cz a dalších sponzorů. Organizátorem akce byla agentura Seven Days Agency, s.r.o.

Adrenalin Cup, extrémní závod čtyřčlenných štafet v Ostravici v Beskydech:

Muži

  1. Lawi team (Fejfar, Bílek, Ježek, Maroul) 3:24:22,
  2. Opava Net (Krupička, Šotek, Sáblík, K. Mrůzek) –1:09,
  3. Toyota (Skalský, Škrabálek, Hruška, Kubričan) –3:40

Ženy:

  1. Technika Brno Extreme Ladies (Metelková, Marková, Škarnitzlová, A. Zástěrová) 4:35:20,
  2. Rakety (Moravcová, Fialová, Bublová, P. Zástěrová) –2:39,
  3. Rychlý špunty (Nekvindová, Horáková, Haasová, Lágnerová) –47:56.

Výsledky

Foto 41× – Deník

Web závodu