Týden co týden boj o body v seriálu Českého poháru v běhu do vrchu. Některý víkend jediný závod, jindy start v sobotu i v neděli. Tento víkend proveřily běžeckou fyzičku, sílu a rychlost hned dva náročné kopce, a sice Běh na Hvězdu a Běh na Dobrošov.

Zatímco v prvním jmenovaném nenašel přemožitele Jiří Magál, na Dobrošov jako první suverénně vyběhl Petr Pechek. Ženská vítězka Táňa Metelková nenašla přemožitelku ani na Hvězdě ani na Dobrošově.

Kromě stejné vítězky bylo na obou závodech bylo de facto stejné počasí, možná dnes na Dobrošově bylo o trochu tepleji. Nevýhodou bylo, že právě na Dobrošov vede většina trati po slunci. Zatímco včera na Hvězdu bylo ve skalách Broumovských stěn příjemný chládek. To vše na úkor náročného skalnatého terénu přesně v místech, kdy už si člověk hrabe na dno. Poslední kilometr byl vyloženě kličkováním mezi kameny, zpestřený o několikerý výběh schodů. Milovníci krosů si tady jistě pošmákli.

Dnes závodníky čekalo sice nepatrně větší převýšení, ale celou dobu se běželo po silnici a v závru pak po šotolině. Z tohotu pohledu byl Dobrošov příjemným odpočinkem pro všechny, kteří absolvovali oba závody. A nebylo jich málo. V obou závodech se výborně umístili například Jindřich Král, Eva Jirásková nebo rodina Pechkových.

Lyžařský reprezentant Jiří Magál, který se nedávno vrátil z tréninku v lyžařském tunelu v Německu, již včera prohlásil, že závod běžel v rámci přípravy a na Dobrošov už se nechystá. Do konce roku chce však běžet ještě dva vrchy – Králický Sněžník a Běh na Lysou horu. Otázkou tedy zůstalo, kdo bude pro dnešek soupeřem včera druhému Petru Pechkovi.

Na startu se objevil například Petr Losman, který však vzhledem k dlouhodobým zdravotním problémům, z nichž se teprve nedávno zotavil, Petru Pechkovi konkurovat nemohl. Pechek doběhl v čase 34:43 a Losmana proběhl cílem za 35:24. Oba byli s časem i umístením spokojeni. Petr Losman přiznal, že začínal trochu pomaleji, ale právě to se mu vyplatilo. Nakonec se propracoval dopředu a získal téměř půlminutový náskok na třetího, veterána Jindřicha Krále. V závodě startoval i tatínek Petr Losmana, o němž možná málokdo ví, že je také běžcem.

V závodě žen kralovaly veteránky. Za první Táňou Metelkovou, která hned po vyhlášení spěchala domů za dětmi, doběhla stále výborná Blanka Paulů a jen ždibec za ní její oddílová kolegyně Jana Pechková.

V cíli na závodníky čekala příjemné posezení při živé hudbě, při kterém mohli zaplnit žaludek opečeným kuřecím stehnem s brambory. Bouřka, kterou vyhrožovala předpověď, se nekonala, takže si všichni mohli vychutnal odpolední siestu po dobře odvedené „práci“.

Výsledky

Foto 351× – Iscarex


Autorkou článku je Iva Tržilová, studentka mezinárodních vztahů, která žije v Praze. Je příležitostnou novinářkou a nadšenou běžkyní, pro kterou je závod tím správným kořením běhu. Za pěkným závodním zážitkem neváhá cestovat třeba na druhý konec republiky, občas i mimo ni.