Každý z nás závody prožívá velmi odlišně. Někdo kvůli nervozitě nespí tři dny předem a druhý ráno vstane a mimochodem si vzpomene, že dnes závodí. Pojďme se společně podívat na různé typy závodníku, které můžeme potkat na trati.

1. Eliťák

Toho poznáte už na pohled. Obléká nejnovější kolekci známých značek jako Adidas a Nike. Jeho závodní boty, kterých má od sponzorů několik párů svítí novotou a komfortností. Jeho výkon je přímo úměrný jeho oblečení. Uvidíte ho na startu v první lajně a pak na stupních vítězů. Když je jeho špatný den, hledejte ho ve výsledkové listině hned pod medailovým umístěním.

2. Dravec

Sice nevlastní nejnovější outfit, ale dokáže podat fantastický výkon. Vypadá velmi trénovaně a soupeří s eliťáky. Mnohdy je to nenápadný řadový běžec, který svým běžeckým diktátem zařízne i sponzorované hezouny. Hlavní rozdíl je, že sport není jeho práce, ale koníček.

3. Kliďas

Nenechá se ničím rozhodit a na start doběhne klidně na poslední minuty. Nevadí mu, že startuje ze zadních řad a jde si na své tempo. Má jasně srovnáno v hlavě, za čím si při závodě půjde a málokdy se nechá vyhecovat soupeři. Běží si lidově řečeno ,,za své“.

4. Stresař

Neklid z něho přímo tryská. Musí si před závodem splnit své naplánované riatuálky a běda jak na něho někdo promluví. Na závod vyvine maximální soustředěnost a nastupuje na start pouze tehdy, kdy se cítí psychicky i fyzicky připraven, jinak se v jeho případě nemá cenu ani přihlašovat. V případě psychické nepohody závod morálně vzdává.

5. Lakovač

Před startem se chvástá, jak je psychicky v pohodě a jak má všechno na háku, ale opak je pravdou. Uvnitř sebe se třese a jeho hlodavé myšlenky neustále podkopávají jeho psychiku. Je to mistr přetvářky. Dobře ví, že tímhle postojem ostatní soupeře dokáže psychicky rozhodit.

6. Srdcař

Pokud si myslíte, že srdcaři jsou lidé s bajpassem, myslíte si to správně, ale v běhu je to se srdcaři ještě trochu jinak. Běhají srdcem. Běh a obecně každý závod si dokáží užít úplně naplno, nezáleží jim příliš na výsledku, ale na prožitku a úžasného pocitu ze sportu. Milují endorfiny a rádi se scházejí s běžeckými partičkami.

7. Notor

Na pohled také dost jasný. Člověk co běhu zasvětil většinu svého života. Pro běh se zrodil a pro běh také asi zemře. Jeho tělo je všeljak pokřiveno a jeho zářezy na paži značí počet vyvrknutých kotníků, zlomenin a ostatních zranění, kterých si za běžecký život prožil. Závodní sezony se rozhodně nedají spočítat na prstech ruky.

8. Budíkář

Ach ta technika. Běžec obtěžkaný nejnovějším typem sporttestru, který snad změří i radioaktivitu v dané lokalitě. Na noze má snímač rychlosti a neustále kontroluje čas, nastoupané metry, průměrnou rychlost, tepy… Počítá a vyhodnocuje. Kdyby všechno tohle pro jedno nechal doma a soustředil se opravdu jen na běh, možná by byl rychlejší.


Autorkou článku je Věra Vjerka z Kopretinové ulice Hoštičková. Nejraději ze všeho má plavokoloběh. Často marně hledá kopce pro trénink v Českých Budějovicích. Ale jinak běhá všude tam, kam jí nohy donesou. V životním běhu i běžeckém životě má ráda hru fair play.