Do našlapané termínovky dlouhých horských závodů už loni přibyla tzv. Hostýnská osma, která vznikla z myšlenky, přiblížit krásu Hostýnských vrchů všem nadšencům a milovníkům běhu v horách. Ovšem nejedná se pouze o nějakých osm kilometrů, jak by mohl název závodu napovídat. Ten vychází spíš jen z pohledu na mapu, kde trať připomíná svým tvarem osmičku. Nejvyšší vrchol sice měří pouze 865 m. n. m., ale vězte, že během 62 km nastoupáte 2500 výškových metrů! A to už je slušná dávka.

Pojďte do toho a překonejte Hostýnské vrchy!

Obec Rajnochovice, kde bude situováno zázemí, leží mezi Vsetínem, Valašským Meziříčím a Bystřicí pod Hostýnem. Závod bude veden po turistických trasách a v jednom případě po individuálně značené trase a to vše s minimálním pohybem po asfaltových cestách. Do cesty se všem účastníkům připletou hostýnské vrcholy jako je Tesák (720 m.n.m.), Čerňava (844 m.n.m.), Obřany (704 m.n.m.), Pod Lysinou (555 m.n.m.), Troják (583 m.n.m), Hrubá Malíková (564 m.n.m.), U Tří Kamenů (748 m.n.m.), Kelčský Javorník (865 m.n.m.).Trasa je tedy koncipována jako přeběh celých Hostýnských vrchů a závodníci musí projít i přes kontrolní body, kde bude prováděno potvrzení karty.

Zatímco loni se běžci museli vyrovnat s celodenním lijákem a bahnem, letos budou zřejmě bojovat s vedrem a vyprahlými cestami. První ročník se konal 11. 8. 2012 v Rajnochovicích a na start se postavilo úctyhodných 293 účastníků. Velmi silný déšť bičoval závodníky téměř během celého závodu. I díky tomuto počasí na závod nepřijelo okolo čtyřiceti registrovaných závodníků a nedokončilo dvacet šest běžců. Absolutním vítězem se loni stal Tomáš Svoboda ze Všechovic časem 5:46:52 hod.

Druhý ročník přijde s novinkami

Letos pořadatelé připravili závod jednotlivců v kategoriích mužů, žen a dvoučlenných týmů, a dále pak ještě budou rozlišovat i dle věkových kategorií. Po načerpaných zkušenostech z prvního ročníku slibují organizátoři různá vylepšení, aby se všichni na závodě cítili co nejlépe. Např. měření času bude provedeno čipovou metodou s jedním průběžným měřením uprostřed závodu na Rusavě a to s online přenosem do výsledkové listiny.

Ubytování bude zajištěno zdarma v tělocvičně a ve stanech. Pořadatel dokonce zajistí možnost připojení k internetu přes wifi. Pro vítěze hlavních kategoriích jsou připraveny dárkové poukazy na odběr zboží. Preciznější má také být provedení občerstvovacích stanic, které budou celkem tři: Chalčov-Říka, Rusava a Tesák. Samozřejmě bude k dispozici ovoce, voda, iontové nápoje, müsli, polévka i osvěžení.

Náročnost i prize money lákají českou elitu

Podle aktuálních zpráv od pořadatelů se na start postaví několik našich předních horských ultraběžců jako je např. Tomáš Svoboda, Zbyněk Cypra, Michal Čeladník, Pavel Štryncl, Hanka Večerková, Marek Navrátil nebo Karel Axmann. Ve dvojčlenných týmech to pak bude Klára Rampírová a Krystýna Skalická, Jana Dorazilová a Aleš Zajíc, Iva a Věra Hejrklíkovi, Robin Jančík a Tomáš Hlaváč. Vítězové ale jistě budou všichni, kteří tuto náročnou trať v tak příšerném vedru, jaké je v těchto dnech, dokončí.

Dodejme ještě, že prezentace proběhne v místní tělocvičně ZŠ v Rajnochovicích už v pátek 9.8.2013 od 16 do 21 hod. a nebo pak ještě v den závodu, ale jen od 6. hod do 7.45 hod. Start a cíl bude situován u obecního úřadu. Odstartováno bude už v 8:00 hod. a časový limit pro dokončení závodu je 18,5 hod. Při 2. ročníku nabídnou pořadatelé už od páteční 17. hod. doprovodný program se dvěma kapelami, břišními tanečnicemi, ale také pochutiny z udírny a samozřejmě i nezbytné pivo.

Takže pojďte do toho a překonejte Hostýnské vrchy!