Další velký běžecký závod v horách se blíží. Již v sobotu startuje II. ročník Salomon Slezského maratonu se startem v Dolní Lomné v Těšínských Beskydech. Nejedná se sice o ultra trail, ale pořadatel sám upozorňuje, že jde o závod s velmi těžkou tratí. Podle nového přeměření si běžci užijí 41,7 km a 1770 m převýšení s naprostým minimem asfaltu. Startovní kapacita byla vyčerpána už asi tři měsíce před startem, a tak došlo k dalšímu navýšení na úctyhodných 385 běžců!

Kdo přijede do Dolní Lomné?

Pokud nahlédneme do startovní listiny, zjistíme, že i tento horský maraton přilákal naše elitní ultratrailisty. Za zmínku určitě stojí skvělý Jan Zemaník (loni 3. místo, letos vítěz LH24), Stanislav Najvert (vítěz červencového L4), Zbyněk Cypra (vítěz loňské LH24), který bere závod jako přípravu na Ultra Trail du Mont Blanc, a třeba i Adam Ondruch nebo Jiří Římánek.

Naopak svou plánovanou účast musel odvolat Tomáš Petreček, který jel na expedici Gasherbrum I. a Libor Uher. Ten se zotavuje po zranění. Ale zvítězit může i Tomáš Vondráček. Z méně početného pole žen stojí za to zmínit výbornou Kateřinu Piechowicz nebo Dagmar Sikorovou (2. místo na Valašském Hrbu).

Návrat ke kořenům trailu

Tak jako loni, poběží se i letos z místa A do místa B. Ředitel závodu Jan Weber se v propozicích a pravidlech závodu vrací k prapůvodní filozofii trialových běhů, a tak pro běžce prakticky vůbec nezajišťuje občerstvení na trati. Pouze na 20. a 35. km bude k dispozici voda, příp. ionťák. Veškeré jídlo a další povinnou výbavu si závodníci musí sami nést s sebou. Tomu také odpovídá výše startovného, které bylo možné pořídit už od 180 Kč.

Trať závodu bude kopírovat většinu turisticky známých míst ve Vsetínských Beskydech. Po startu v Dolní Lomné následuje ostré pětikilometrové stoupání na Kozubovou, pak se klesá na Košařiska. Opět přijde dlouhé stoupání na Ostrý, následně s průběhem přes Kamenitý, Slavíč, Velký Polom a cíl je po „nečekaném“ a záludném stoupání na Skalce.

U takto dlouhých závodů v horách bývá mnohdy značení trati problémem a bloudění závodníků pak i ostudou pro pořadatele. Trať Slezského maratonu má být letos důkladně značena značkami „S“ nebo „SM“, „mlíkem“ Salomon a především pak bude využito turistických značek. Na složitějších křižovatkách budou stát regulovčíci. Jako prevence a velké plus pro pořadatele i běžce je kromě toho ještě na webu závodu zveřejněno několik krátkých videí, kde pořadatel názorně vysvětluje, kudy běžet.

Pomalejší běžci musí počítat s tím, že na Muřinkovém vrchu (35. km)bude tzv. časová brána. Pokud tudy neproběhnou do půl čtvrté odpolední, budou odkloněni do Horní Lomné.

Pasta párty, after párty i video

Velké množství běžců na trati také vyžaduje spolehlivé měření časů a výsledků, a tak si letos pořadatel přizval měřící firmu s čipy, na které bude vybírána záloha 200 Kč. Prezentace je plánována v sobotu od 7:00 hod. a končí 30 min. před startem. Startovní výstřel se v Dolní Lomné ozve v 9:30 hod.

Po závodě se v prostoru cíle můžeme těšit po 15. hod. na květinový ceremoniál pro absolutního vítěze maratonu. Následně je plánován přesun do areálu Matice Slezské v Dolní Lomné, kde od 17:30 hod. proběhne vyhlášení kategorií a tombola.

Spolupořadatel X-trail team Orlová připravil pro účastníky maratonu zajímavý doprovodný program. Ten začne už od pátku v hotelu Pod Akáty, kde proběhne Pasta Party s krátkou prezentací z letošního Lavaredo Ultratrailu a program bude zakončen sobotní afterpárty.

Web závodu

Startovní listina

VIDEO 2012