Trailové závody začínají v mnohém konkurovat masovým městským běhům a postupně přetahují ty běžce, které asfalt začal nudit. Není divu. Hory a terén totiž nabízejí mnohem více zážitků. A tak už 5. ročník zřejmě nejtěžšího horského závodu s maratónskou délkou u nás chystá na tuto sobotu pořadatelský tým ze Šumperka CH3 v čele s Petrem Kroutilem.

2320 nastoupaných metrů!

Jesenický maraton (oficiálně Yes!enický maraton) se startem u dolní stanice lanovky v Ramzové v 800 m.n.m. se běží přes všechna turisticky známá místa a nejvyšší vrcholy Jeseníků, včetně výběhu na Praděd (1492 m.n.m.) a přeběhu hlavního hřebene od Vysoké hole až dolů na sedlo Skřítek (877 m.n.m.). Trasa závodu vede především po červené turistické značce a je tedy koncipována jako přeběh hor ve stylu „point to point“ s velkou dávkou těžkého horského terénu plného kamenů a kořenů, singltreků a s minimem asfaltu. Ikdyž i na ten se budou muset všichni běžci připravit a to především v okolí Pradědu. Naprostou brutalitou je po krátkém rovinatém úvodu sedmikilometrové ostré stoupání na Šerák (1329 m.n.m.). Celkový počet nastoupaných kilometrů je 2320 metrů a na zdolání 42 km mají běžci limit přijatelných 6,5 hod.

Letos bez tradičního vítěze

Všechny čtyři předchozí ročníky vyhrál suverénní Marek Procházka (OknoPlast Šumperk) a loni zaběhl i traťový rekord 3:27:08 hod. Přestože jeho jméno figuruje v letošní startovní listině, nakonec se kvůli zranění omluvil a nebude startovat. A tak pokud opravdu nedorazí, bude sobotní horská maratonská bitva o něco zajímavější. Mezi adepty na čelní umístění lze podle zveřejněné startovky počítat Karla Axmanna (Vlčí Důl-Ryzí Extrém z Hor), který např. v červnu vyhrál 2. závod Salomon Trail Running Cupu v Dolní Moravě. Ve výborném čase 3:41 hod. loni v Jeseníkách běžel stále se zlepšující Jiří Helleší (Hellesi.cz) a za favorita také můžeme pokládat Michala Čeladníka (Scott Continental X-race).

Sám Marek Procházka však tvrdí, že jeho výkon není nijak kvalitní a pokud by do Ramzové dorazil nějaký opravdu elitní běžec, mohl by stlačit cílový čas třeba i o 10 až 20 min.

Z žen se na startovní listině vyjímá jméno Kateřina Krieglová z Velkých Losin, která loni obhájila prvenství v celoročním seriálu Salomon Trail Running Cupu a umí silniční maraton za 2:59:32 hod.

Účastnický rekord v půlmaratonu a perfektní servis

Překvapující je letos počet startujících, především u půlmaratonu. Zatímco loni se na maraton přihlásilo asi 145 běžců, nyní je to 137. Ovšem skutečným překvapením je Jesenický 1/2maraton. Jestliže při prvním pokusu v roce 2011 museli pořadatelé dokonce pro nezájem tento přidružený závod zrušit, tak letos čítá startovní pole 180 běžců a běžkyň. Právě těch se na Červenohorské sedlo, kde je start, chystá opravdu hodně.

Pořadatelé Jesenického maratonu jsou známí i tím, že se mj. zaměřují na kvalitní zásobení občerstvovaček. Voda, ionťák, ovoce, čokoláda, müsli, sůl… To vše bude přichystáno na všech čtyřech občerstvovacích stanicích: Šerák, Červenohorské sedlo, Švýcárna a Ovčárna. V cíli pak pro všechny účastníky bude k dispozici teplé jídlo, pivo, nápoje, ale i teplé sprchy a masáže.

On-line registrace byla už ukončena, ale můžete se přihlásit do závodu v místě startu za plné startovné 600,– Kč. Registrace bude na Ramzové probíhat u chaty Horské služby v sobotu od 8:30 a na Červenohorském sedle u centrální pokladny také ve stejný čas. Start maratonu je v 10:00 hod. z Ramzové a 1/2maratonci vyběhnou z Červenohorského sedla o půl hodiny později. Autobus na Ramzovou odjíždí ze Skřítku v 7:45 hod. a na Červenohorské sedlo v 8:00 hod.

Oba závody jsou zařazeny do běžeckého seriálu Velká cena vytrvalců Olomouckého kraje.

Web závodu