Na březen jsem si sestavil tréninkový plán. Sám. Jak se v průběhu měsíce ukázalo, tak jsem ho nadhodnotil. Naštěstí má moje tělo sebezáchovný mechanizmus a dalo mi včas vědět, abych ubral.

Ve fotogalerii pod článkem naleznete můj tréninkový plán, který jsem si sestavil pro březen. Základní úvaha byla naprosto logická: měsíc má 31 dnů, každý druhý den bude na hodinu trénink, to je celkem 16 hodin měsíčně. Chci pracovat opatrně na rozvoji fyzičky, tak se budu z 50-ti procent pohybovat v 50 – 60-ti procentech max. tepovky. Dál zařadím do tréninku z 30-ti % posilování a z 20-ti % kompenzační cviky, což dělá 8/5/3 hodiny za měsíc. To jsem si pak rozdělil relativně vyváženě do jednotlivých dnů v měsíci. Jako teorie dobrý!

Jak jsem plán dodržoval? Do 12. března jsem podle něj šlapal jak švýcarský hodinky. Pak se objevily první známky, že je něco špatně. Začal jsem ztrácet elán, necvičil jsem přesně to, co jsem měl na daný den předepsaný apod. V neděli 16. března mi konečně došlo, že začínám jevit známky přetrénování. To mi potvrdila i rostoucí ranní tepovka, kterou jsem si začal měřit. Následně jsem si uvědomil důvody: skrytá aktivita v podobě několikahodinového nošení čtyřkilového potomka a málo spánku, průměrně tak 4 – 5 hodin za noc. Neřešitelné. Měsíční nemluvně si nevybírá, kdy bude spát a pořád s ním musíte nějak manipulovat, zvedat, nosit, houpat v náručí… Vzal jsem si sporttestr a zjistil, že taková hodina nošení dítěte obnáší ztrátu 120 kCal a průměrnou tepovku kolem 100 tepů/min. Po jednom opravdu vydařeným dni (a noci), kdy pořád křičel a já ho musel asi tak 4 hodiny (s přestávkami) nosit, mě pěkně braly ramena, trapézáky a kříž. Naštěstí mě naše rodinná masérka dokázala rychle srovnat.

To si vynutilo v polovině měsíce nutnou úpravu mého tréninkového plánu. Jak můžete vidět na druhém obrázku, tak jsem prakticky vypustil posilování a bohužel i kompenzační cvičení, což hodlám v dubnu napravit. Abych neskončil, tak jsem zase zařadil procházky kdykoliv to je možné a koncem měsíce přidal i kolo.

Jaký to mělo následky? Do 18. března jsem krásně hubnul a snížil se mi podíl tuku v těle. Dál se mi zvýšil podíl svalů (usuzuji z poměru tuk/voda). V dubnu půjdu na skenr, tak uvidíme pořádně svaly i viscerální tuk. Možná si dám i sportovní prohlídku. Hlavně by mě zajímaly laktáty. V poslední třetině měsíce u mě došlo k reverzi trendu, což může bejt jenom chyba měření, ale nemá cenu si nic nalhávat. Podle dalších dat, který si zapisuju, to bylo jasný znamení, že dělám něco blbě. Do konce měsíce se mi podařilo vrátit zpět k hubnutí, ale dostal jsem se vpodstatě na hodnoty začátku března. Pozitivní je, že dokážu vnímat tělo, zapisuju si data, dokážu je interpretovat a hlavně podle nich dokážu jednat. Pokud vás zajímá proč ta reverze, tak to bylo zapříčiněný stravovacíma návykama, složením jídelníčku a pitím alkoholu.

V půlce měsíce jsem si začal pravidelně psát plnohodnotnej tréninkovej deník, který se nesoustředí na 100% přesný data jako mi poskytuje sporttestr a jeho on-line vyhodnocovací software, ale který se zaměřuje spíš na můj trénink v souvislostech. Tzn.: druh a množství aktivity, nálada, počasí, spánek a jeho kvalita i kvantita, práce a stres, relax, jídelníček, denní rozvrh… Něco vám prozradím: kašlete na drahý aplikace, nejlepší je EXCEL. Co do možnosti personifikace atributů, množství dat i způsobu jejich vyhodnocení neznám lepší prostředek. A je pořád on-line s váma. A hlavně: Pokud to myslíte s tréninkem vážně, pište si ho. Budete překvapený, co se o sobě dozvíte.

Já se mimo jiné dozvěděl, že na kvantitu oproti únoru byl můj trénink až moc (když se započítá i dítě), což můžete vidět ve fotogalerii na celkovým sumáři za březen. Od druhý půlky března utrpěla kvalita tréninku a je nutný pořešit i stravování.

Teď si podrobně vyhodnocuju březen a píšu si plán na duben a mezitím samozřejmě i cvičím. Hned jak bude výsledek, tak ho do blogu napíšu. Pokud máte nějaký postřehy nebo dokonce rady, tak mi je postněte do komentářů. Každou radu uvítám a ani kritika mě nerozhodí. POHYBU ZDAR! No a běhu taky!