Čím dál víc začínám značku Merrell zařazovat do svého hledáčku i při výběru běžeckých bot. Tentokrát se mi dostaly k vyzkoušení botky z nové kolekce AllOut, konkrétně model AllOut Fuse.

Oproti botám z barefoot collection (např. Merrell Trail Glove, které jsem testoval v loňském roce) jsou tyto boty co se týká minimalismu lehkým ústupkem, ale je to ku prospěchu věci. Podrážka už není jen tenká slupička, ve které jsou delší běhy (čti 100 km a víc) jen pro ostřílené minimalisty nebo otrlé masochisty.

Co je na nich tedy jiného? Allout Fuse už nemají zero drop, ale mají stále ještě příjemných minimalistických 6 mm rozdílu mezi patou a špičkou a hlavně přibylo 12 mm odpružení.

Podrážka je taková zlatá střední cesta, ani vyloženě trailová, ale ani přímo silniční. Pokud byste chtěli vyloženě trailovou botu, pak musíte sáhnout po verzi Allout Rush.

Na první pohled je vidět, že Allout Fuse bude mít univerzálnější využití a taky se to potvrdilo během testování, kdy jsem si je bral jak do terénu, tak na čistě asfaltové běhy po cyklostezce nebo silnici.

Hned po prvním nazutí jsem cítil jak bota pevně objala chodidlo v oblasti nártu. Už na modelu Trail Glove jsem si pochvaloval systém uchycení tkaniček, které nejsou provlečeny přímo dírkami, ale přes smyčky pevně spojené s jazykem. Tkanička tak nejen drží nohu, ale i jazyk na svém místě a nic se nikam neroluje.

Pevné obepnutí kolem chodidla je ještě umocněno výrazným vykrojením boty v oblasti klenby nohy. Ve výsledku se noha v botě ani nehne a široká špička přitom dává dostatečný prostor pro volné rozproztření prstů při došlapu a odrazu.

V Allout kolekci už nenajdeme podrážky Vibram jako u bot z řady Barefoot. Pánové z Merrellu vsadili na vlastní podešev M-Select Grip. A udělali dobře. AllOut Fuse tak mají mnohem lepší přilnavost a trakci nejen na asfaltu a zpevněných cestách, ale i v lehkém terénu.

Protože je to univerzální podešev, tak samozřejmě musí narazit na své limity a ty jsem objevil jenom při běhu v hodně podmáčeném měkkém terénu a v blátě. Jinak jsem se na botu mohl spolehnout v každé situaci. Nejvíc jsem to ocenil na Krakonošově 100, kde jsem si užil všechny typy povrchu za sucha i za mokra.

Svršek je tvořený lehkou vzdušnou tkaninou, po stranách zpevněný jakýmsi žebrováním, které navazuje na uchycení tkaniček a zpevňuje botu v oblasti nártu. Celá špička je po obvodu obšitá a tvoří tak ochranu proti okopnutí prstů, ale přece jenom jsou to minimalistické boty, tak je lepší se dívat pod nohy a skopnutí palce předcházet.

Tím že je šička obšitá celá a ne jen zepředu, se eliminoval častý nedostatek u běžeckých bot. A sice, že se mi časem prsty po stranách prodřou a začnou vykukovat ven. Svršek se sice trochu trhá mezi těmi zpevněnými žebry po stranách, ale funkčnosti boty to vůbec neubírá, protože zevnitř je po celé botě ještě lehký svršek podpořen pevnější síťovanou tkaninou, která vypadá, že se jen tak neprotrhne. Celkově je svršek vzdušný a noha větrá.

Drobným nedostatkem je, že se do boty kolem kotníků dostává při běhu v terénu (jehličí, drobný štěrk atd.) více bordelu než se mi stává u jiných bot, ale není to tak dramatické. Při běžném tréninku do 20 km, to zas tak moc nevadí, ale na delší trasy bych boty doplnil o kotníkové návleky. Ale pokud neběháte v botách naboso, obejdete se i bez nich.

Jinak běhání bez ponožek je v těchto botách příjemné, nemají vložku a vnitřní švy nikde netlačí, jen si musí noha trochu zvyknout. Krátké běhy jsou bez problémů, při 30km běhu v terénu už jsem měl nohy tochu odřené, ale to bylo způsobené spocenou nohou (zrovna byl hic jak sviňa) a bordýlkem nasbíraným na lesních cestách v botě, který působil jako smirkový papír.

Zmíněné kotníkové návleky by tento ptoblém asi do jisté míry eliminovaly. Celkem jsem v nich za 5 týdnů naběhal 370 km, a na botách to není ani moc znát. Podrážka vypadá jako nová, změna u Merrellu tradičního Vibramu za vlastní M-Select GRIP se, zdá se vyplatila.

Svršek taky není, těmi kilometry nijak zvlášť poznamenaný, až na drobné dírky, což botě nijak neubírá na funkčnosti. Bota se osvědčila jako výborná univerzálka, která podrží v terénu, ale nevadí jí ani asfaltová silnice či cyklostezka.

Běhal jsem v většinou tréninkové běhy kolem 20 km, ale výborně posloužily i na 100 kilometrovém ultratrailu a rozhodně je na tyto závody budu využívat dál.

Abych to shrnul, nenašel jsem na nich žádné závažnější nedostatky, které by mě běch v těchto botách znepříjemňovaly a dávám jim 9/10 (časem možná přehodnotím na 10/10, ale to až podle celkové výdrže).

Vzkaz pro výrobce: „Dávejte prosím na boty trochu delší tkaničky. 10 cm navíc by stačilo. Díky!“