Náročná, ale ne nedosažitelná krosová výzva v příměstské rezervaci a pučícím – a už snad konečně teplém – jaru. Pražský běžecký pohár čeká v neděli historická premiéra na Běhu modřanskou roklí. Vyrazte si užít s celou rodinou!

Desítka pro chlapy, osmička pro dámy nebo šestka pro dorostence a zasloužilé veterány ve zdejších členitých profilech, to je pořádná porce. „Chtěl jsem využít zdejší terén a ukázat jeho nejhezčí místa,“ vypráví Jiří Kalista, šéf a zakladatel závodu, který letos vypisuje už dvanáctý ročník.

Vznikl tedy v době, kdy závody ještě vymýšleli běžci z nadšení a lásky k běhání a ne marketinkové agentury lačnící po trendy zisku. Taky termín hledal raději volné okno a ne aby se za každou cenu bezohledně tloukl s konkurencí.

„Přistěhovali jsme se sem z Bráníka a já to tady vůbec neznal. Začal jsem běhat a objevil plno nádherných míst. Okruh jsem hledal dva roky, než jsme vyhlásili závod,“ vzpomíná tvůrce, profesí truhlář a stavitel televizních kulis. Ale taky kanoista Sparty a Lokomotivy a běžec, který zvládl Kunratickou za třináct a půl minuty.

Modřanská rokle/Cholupice je přírodní památkou s ochranným režimem. V hlubokém kaňonu Libušského a Písnického potoka žije šedesát druhů ptáků, z nichž víc jak polovina tu zároveň hnízdí, pěvci i šplhavci, sovy, ale i dravci jako káně a poštolka.

Epicentrum závodu stojí za English International School, na jedné louce běhají děti, směrem k lomu a nádrži se pak prudce spustí dolů dospěláci. Cílová rovinka se otevře až po výběhu na skálu…

„Jen jednou jsme lehce obměnili trať asi o dvě stě metrů kvůli nějakým tahanicím o přeběhnutí soukromého pozemku,“ připomíná Kalista. Rekordy drží Václav Janoušek (34:08) z roku 2012 a Kamila Gregorová (30:46), která ho zaběhla o rok později.

V pořadatelském týmu přiloží ruku k dílu okolo dvaceti lidí, někteří pravidelně, jiní se střídají. „Značit půjdeme v sobotu, snad ve čtyřech,“ prozrazuje hlavní organizátor.

S rozpočtem pomáhá grant Prahy 12, většinou se vejdou do dvaceti tisíc i s medailemi. „Letos jsme vyrobili taky čepice s logem pro pořadatele. Stačí, abychom byli na svém. Uměl bych si představit větší zapojení radnice. Ale úředníci se pořád mění, o to víc si vážíme dlouhodobější podpory třeba webmasterky paní Hejnové,“ krčí rameny Jiří Kalista.

Jeho ambice sahá „jen“ ke kvalitnímu zajímavému závodu s rodinnou atmosférou. Poprvé běželo 57 lidí, loni se zúčastnilo 162 dětí, neboť podnik patří také do série Běžeckých nadějí, a 83 dospělých. „Počítáme s nárůstem běžců se zařazením do Pražského běžeckého poháru, ale výrazně větší počty by si už vyžadovaly náročnější organizaci,“ přemýšlí otec zakladatel.

A co vás tedy čeká přímo na místě? Využijte raději online registraci na Results.bezec­kenadeje.cz. Děti neplatí nic, dorost 10 Kč a velcí 30 Kč, čísla se vracejí. V cíli budou sušenky a čaj, ve škole pak šatny i sprchy. Děti začínají postupně od 9.30, velcí od 11.10, vyhlašovat se bude průběžně.

Propozice a tipy na městskou hromadnou dopravu najdete zde.