Existuje opravdu spousta dobrých důvodů, proč běhat. Ne všechny se ale týkají vašich kalorií nebo posílení kondice. Některé výhody běhání vás mohou překvapit.

1. Disciplína

Nemyslíme konkrétní běžeckou disciplínu jako je třeba čtyřstovka. Myslíme vaši disciplínu, která se posiluje třeba tím, že ráno vstanete dříve, než jste zvyklí a jdete běhat. Disciplína vám pomůže dodržovat tréninkový plán. Občas se donutíte jít běhat, i když byste místo toho raději uklidili celý byt a umyli okna, jen abyste nemuseli jít běhat. Taková disciplína vám pomůže i v ostatních a důležitějších aspektech vašeho života.

2. Metabolismus

Běžci mají ukázkový metabolismus. Víte proč? Běhání je pro člověka přirozený pohyb a několik kilometrů denně běhali již lidé v pravěku, když naháněli mamuty. Ačkoliv dnes máme mnoho technických vymožeností, kvalitní obuv, sporttestry a naháníme spíš soupeře, než mamuty, naše vnitřní biologická mašina je pořád stejná.

3. Hubnutí

Začátky jsou těžké, ale pojďte do toho. Opravdu doslova. Nebojte se ve svých běžeckých začátcích více chodit než běhat. Nejlépe budete hubnout při aktivitě nízké intenzity, pokud se i při lehkém běhu zadýcháváte, raději do rukou vemte hůlky a choďte. Každý krok se počítá!

4. Odbourání stresu

Běhání je nejlepší terapie. Je zadarmo a ze stresu vás dostane během chvilky. Mnoho lidí má dnes stresující práci a vrací se domů vyčerpaní. Psychický stres vám navozuje pocit fyzické únavy. Běhání vás pak paradoxně nabije energií, než unaví. Pročistíte si hlavu a hormony se postarají o zbytek, je to zaručené.

5. Síla

Pokud běháte delší dobu, určitě pocítíte, že se cítíte lépe. Ať už jde o vykládání nádobí z myčky, sekání zahrady nebo samotné běhání. Vaše svaly se stávají silnějšími a nejde jen o ta velká stehna a vyrýsovaná lýtka. Posilují se i svaly, které jsou důležité pro držení vašeho těla, třeba hýždě, zádové svaly nebo paže. Čím více běháte, tím delší vzdálenost uběhnete a můžete posouvat své limity. Najednou to všechno půjde snadněji.

6. Sebevědomí

Mnoho lidí začíná běhat, aby zhodili pár nadbytečných kil nebo aby nabrali kondičku. Čím déle trénujete jako běžec, tím více se zlepšujete, tím rychlejší časy běháte a tím lépe se cítíte. Postupně si dáváte větší a větší cíle a pokud je dosahujete, cítíte se prostě skvěle. Proč také ne, zasloužili jste si to přece!

7. Nezávislost

Jedna z nejlepších věcí na běhání je, že tuto aktivitu můžete vložit kamkoliv do vašeho dne plného plánů. Někdy vám stačí půl hodiny. Třeba před obědem, brzo ráno nebo prostě kdykoliv máte chvilku času. Nemusíte se spoléhat na spoustu vybavení, nemusíte na internetu kontrolovat otevírací dobu ani lovit z peněženky drobné na vstup. Můžete běhat kdykoliv a kdekoliv.

8. Zostření smyslů

Necvičíte pouze svaly, ale také vaši mysl a jednotlivé smysly. Zkuste vyběhnout při soumraku nebo v noci do lesa. Čelovku nechte doma, běžte pomalu a opatrně a vnímejte terén. Běžíte prudký a rychlý seběh v terénu? Musíte pořádně koukat pod nohy a soustředit se na každý krok. Pár centimetrů vedle a na další měsíc máte kotník v dlaze. Běžíte stabilní tempo? Vaše tělo vám říká, ať zpomalíte. Vaše mysl je ale silnější a vy držíte tempo a na posledním kilometru ještě zrychlíte.

9. Plánování

Každý běžec zjistí, že jeho cíle se postupně mění. Můžete začít na 5 km závodě a posunout se až k maratonu. Nebo prostě zlepšovat svůj čas na 10 km závod. Nejde to však je tak, musíte to mít promyšlené alespoň pár měsíců dopředu. Můžete se držet tréninkového plánu a podle něj si naplánovat týden. Nebo si tréninkový program sami naplánovat a myslet při tom na to, že v pondělí máte rande, v úterý tradičně chodíte na badminton a v sobotu jedete na celodenní výlet na Karlštejn.

10. Socializace

Běžci jsou jedna velká parta. Zdravíme se „ahoj“, usmíváme se na sebe a každý běžec je rád, když vidí dalšího běžce. Běhání ve skupině je skvělý způsob jak prožít společné zážitky a popovídat si.