Do čtyř různých závodů v rámci Valašského Hrbu odstartovalo v sobotu téměř sedm stovek běžců. Na výběr měli od nejkratších 10 km, přes 20 km, 30 km, což bylo zároveň Akademické mistrovství ČR v horském běhu, až po 50 km.

Nejdelší trasa měřila ve skutečnosti ještě o čtyři kilometry více. Třetí ročník jednoho z nejrychleji rostoucích horských běžeckých závodů v České republice změnil po prvních dvou letech zázemí. Stále zůstal na Valašsku, dokonce i na stejném hřebenu, ale z Vsáckého Cábu se přesunul na Soláň.

Závod přitahuje každým rokem více a více běžců a jeho letošní motto bylo: „Pro radost“. Mimo samotných závodů byl pro běžce, fanoušky i rodiny připraven bohatý doprovodný program včetně motivačních přednášek.

Všechny trasy vedly po stejném hřebenu, startovalo se u restaurace Čarták, kde bylo také zázemí závodu a pokračovalo se po hřebeni směrem na Bumbálku, kde byla po patnácti kilometrech otočka. Nejdelší trasa poté probíhala znovu zázemím závodu a pokračovala na druhou stranu hřebene, aby se po po pár kilometrech znovu otočila.

20 km závod

Dvacetikilometrovou trať ovládl stejně jako loni brněnský Jiří Petr (Diadora, 1:17:11). Čelo závodu si hlídal již od prvních metrů a prokázal, že tyto kratší tratě s mírným převýšením mu sedí a těžko na nich nachází konkurenci. Na druhé místo se až v druhé polovině závodu probojoval Oldřich Kokošek (Pearl iZUMi Czech, 1:22:39), když za sebou nechal o pár sekund Martina Věžníka (1:22:54).

„První polovina závodu byla pro mě až moc rychlá, ale snažil jsem se držet v první skupině. Na otočce jsem byl čtvrtý. V druhé polovině jsem zrychlil a držel tempo až do cíle. První muž byl nad mé síly, ale druhé místo jsem si pohlídal,“ řekl v cíli druhý Kokošek.

Mezi ženami dominovala Denisa Krejčiříková (Merrell Trail Run, 1:35:38). „Ještě nemám úplně doléčená některá zranění a tak jsem si raději vybrala jen 20 km trať a udělala jsem dobře. Závod byl krásný, moc pěkná trasa, super organizace, plno přátel a příjemná atmosféra. Za rok chci zase určitě přijet,“ sdělila nadšeně Krejčiříková.

Na druhém místě skončila Tereza Ďurdiaková (AK Olymp Brno, 1:38:57) a na třetím Hana Holoubková (Beskydští nomádi, 1:41:13).

30 km závod

Tento závod sliboval silnou konkurenci, jelikož mezi studenty vysokých škol je mnoho nadějných a kvalitních závodníků. Dokonce i vítěz 50 km trasy Aleš Palko se svěřil, že je rád, že letos neběží 30 km: „Dneska to bude hodně rychlé, opravdu jsem rád, že nemusím s klukama běžet tu třicítku.“

Kvalita startovního pole byla opravdu velká. Dva muži z první trojky na MČR ve skyrunningu a Libor Trtek, který ve stejném závodu taktéž bojoval do posledních chvílí o medaile.

Pořadí na prvních třech místech se obešlo bez překvapení, medailové pozice celého závodu obsadili pouze akademici. Zvítězil Tomáš Lichý (Svetbehu.cz, Ostravská univerzita, 1:56:15). Hned od začátku si běžel svoje tempo, první dva kilometry v tempu 3:30/km a soupeřit s ním dokázal pouze Libor Trtek (Adidas Outdoor team, 1:57:06).

Po několika kilometrech ale začal ztrácet a do cíle doběhl na druhém místě se ztrátou necelé minuty. Pro třetí místo si již s větší ztrátou doběhl Tomáš Maceček (Pearl iZUMi Czech, oba Masarykova univerzita, 2:04:09), který se v průběhu závodu honil s krnovským Martinem Ocáskem.

„Žádnou krizi jsem neměl, asi na třetím kilometru jsem trošku cuknul Liboru Trtkovi a pak už běžel sám. Několikrát jsem se otáčel, ale nikdy ho za sebou neviděl,“ řekl Lichý, který byl trošku překvapený, že jeho náskok nebyl ani minutový.

Obrovským rozdílem zvítězila mezi ženami Andrea Krstevová (Pearl iZUMi Czech, 2:36:59), když nadělila téměř třináct minut druhé Adéle Bódiové (sporty.cz, 2:49:45). Třetí místo nakonec vybojovala zkušená Petra Jenyšová (AK Zlín, 2:51:08).

„Já se v závodě nerada otáčím a koukám za sebe, takže jsem si běžela svoje tempo. Myslela jsem, že holky jsou za mnou mnohem blíž,“ řekla po závodě vítězka Krstevová.

Mezi akademičkami zvítězila Petra Jenyšová (Univerzita Palackého v Olomouci), stříbrnou medaili si zasloužila Petra Ševčíková (Univerzita Karlova) a na třetím místě doběhla Lenka Hellemannová (Veterinární a farmaceutická univerzita Brno).

Akademickými mistry v horském běhu se pro rok 2015 stali Tomáš Lichý a Petra Jenyšová.

50 km závod

Hlavní závod byl ve znamení „kdo porazí Aleše Palka“. Ani v tomto roce nenašel běžec z týmu Merrell Trail Run přemožitele. Na čele závodního pole byl hned od začátku, jen pořadí za ním se v průběhu míchalo.

„První polovinu jsem hodně přepálil a posledních deset kilometrů už spíš trpěl. Braly mě křeče a veškeré kopečky už jsem jen chodil. Těžil jsem z toho náskoku, co jsem si udělal do té doby. Předpokládal jsem asi o patnáct minut rychlejší čas, ale byla to náročná trať, hlavně v druhé polovině, kde bylo plno kořenů a bylo to pořád nahoru a dolů,“ sdělil své pocity Palko. Bude se snažit o čtvrté vítězství? „Nejspíš přijedu, ale další vítězství? To nevím…,“ dodal skromně.

Za prvním Palkem (Merrel Trail Run, 4:29:34) si druhé místo vybojoval legendární Vlastimil Bukovjan (KESBUK, 4:38:23), který se dopředu dostával až v druhé části závodu. Z boje o medaile vypadl v posledních několika kilometrech Karel Axman, který běžel většinu závodu na druhé pozici. Bronzovou medaili nakonec získal Zbyněk Cypra (Adidas Boost Team, 4:46:54).

Mezi ženami probíhal také napínavý závod, v druhé polovině však měla nejvíce sil Klára Rampírová (Adidas Outdoor Team / Alpisport, 5:35:27), za ní doběhla Marcela Mikulecká (Iscarex Česká Třebová, 5:44:29) a na třetím místě poté Kristína Obručová (KESBUK, 5:48:30).

Výsledky

Foto 100× – Valašský Hrb