Nejstarší osoba na světě se domnívá, že zná tajemství svého dlouhého života – „hleď si svého“ radila Američanka Besse Cooper minulý týden u příležitosti svých stopatnáctých narozenin.

A zde je pár dalších tipů na dlouhověkost, které AMY JONES z britského deníku THE SUN nasbíral u nejdéle žijících lidí na zemi.

MILLVINA DEAN, nejstarší osoba, která přežila Titanic, zemřela ve věku 97. Svůj dlouhý život přičítala tomu, že si každé ráno přidávala do kávy likér Tia Maria.

REV REG DEAN z Derby byl nejstarším mužem Británie. Říkal, že to, že dosáhl 108 let, spočívalo v pěti tajemstvích: „Dobří přátelé, víra v Boha, snaha vidět v lidech to nejlepší a 30 let vegetariánství. To vše mi velmi pomohlo. A na to páté si teď nevzpomenu.“

VIOLET JANE WOOD z Whitstable v Kentu je se svým věkem 111 nejstarší ženou Británie. Za svůj dlouhý život prý vděčí pojídání chleba s nakládanými okurkami.

JEANNE CALMENT z Francie zemřela ve věku 122. Téměř celý život byla kuřačkou, každý týden snědla skoro kilo čokolády a milovala červené víno. Důvodem, proč žila déle, než kdokoli jiný v historii, bylo podle ní to, že byla pořád v pohodě, přidávala si do jídla olivový olej a také se s ním masírovala.

JIROEMON KIMURA z Japonska, nejstarší muž světa, považuje svých 114 let za důsledek toho, že jedl hodně (typicky asijského) pečiva z červených fazolí.

BUSTER MARTIN zemřel ve věku 104. Byl nejstarším maratoncem na světě, který se zúčastnil i maratonu v Londýně v roce 2008. Buster pocházel z Londýnské čtvrti Lambeth, miloval pivo, cigarety a červené maso. Zemřel letos a až do své smrti pracoval.

MARION RICHARDSON je ve svém věku 109 nestarší osobou Skotska a také pra-pra-pra-babičkou. Věří ve slušný a spořádaný život – a zároveň se vyhýbá své občanské povinnosti účastnit se soudních procesů v porotě, k níž byla loni vyzvána.

MYRTLE JONES byla nejstarší ženou Jižní Afriky, když zemřela ve věku 111. Říkala: „Stačí jablko a nepotřebuješ doktora. A nachlazení zažene cibule.“

BEATRICE FARVE z amerického státu Georgie zemřela ve věku 113. Její filozofií bylo „tvrdě pracovat a dobře se nasnídat“. V jejím případě se snídaně skládala ze smažených banánů a slaniny.

SARAH KNAUSS, nejstarší osoba, která kdy žila v Americe, zemřela v Pennsylvanii ve věku 119. Její dlouhověkost byla prý zásluhou toho, že je klidná. Mezi její koníčky patřilo vyšívání, sledování golfu v televizi a pojídání čokolády.

Japonec SHIGECHIYO IZUMI zemřel ve věku 120. Za jeho dlouhý život prý mohou bohové, Buddha a slunce.

WINIFRED RIPPON a MARJORIE WOODCOCK z Yorkshire oslavili tuto sobotu své sté narozeniny a stali se tím nejstaršími dvojčaty na světě. Jejich tajemství prý tkví v dobrých genech a ve slušném, spořádaném životě – nikdy nekouřili a alkoholu si cucnou jen o Vánocích.

BETTY LOWE ze Salfordu má 103. Při životě jí prý drží to, že je skautka. Je nejstarší skautkou v Británii a od svého prvního skautského slibu v roce 1919 už nasbírala 20 vyznamenání.

HENRY ALLINGHAM, nejdéle žijící britský veterán z první světové války byl po celý jeden měsíc nejstarším žijícím mužem na světě. Zemřel v roce 2009 ve věku 113. A jeho tajemství? „Cigarety, whisky a hrozně divoké ženy – a dobrý smysl pro humor“.


Autorkou příspěvku je Soňa Siepaková, mezi běžci známá jako Soňasmíčem. Vystudovala anglickou filologii na Slezské univerzitě v Opavě, v současné době pracuje jako překladatelka (angličtina, němčina), má nepřeberné množství koníčků: cestování, meditace, masáže, tantra, pejsci.